Vraag & Antwoord
Mijn kind is vroeg wakker

Alles leuk en aardig met kinderen, maar dat vroeg wakker worden is vaak toch een dingetje. En soms heb je het geluk dat je partner een enorm ochtendmens is en met een grote glimlach opstaat om de dag samen te starten. En met een beetje geluk staat tegen de tijd dat jij beneden komt het ontbijt voor je klaar. Maar als dat niet zo is, is het wel fijn als je kindje op een christelijk tijdstip wakker wordt. Zodat je allemaal gezellig aan de dag kan beginnen. In plaats van 1 iemand die (vaak) vrolijk is (lees het kind) en één of twee andere personen die iets minder vrolijk zijn (lees de ouders).

Wat is een normaal voor kindjes om wakker te worden?

Het zou natuurlijk heel fijn zijn als kinderen allemaal pas om half 9 ’s ochtends wakker worden, maar ’s avonds ook om 19.00 netjes in bed liggen. Helaas is dit vaak niet hoe het werkt. Alles vanaf 6.00 in de ochtend kun je als dag beschouwen. Wordt je kindje voor 6.00 wakker spreken we vaak van een vroege vogel en is het eigenlijk nog nacht. Dat betekent dat wakker worden/opstaan na 6.00 dus ‘normaal’ is. Helaas is 6.00 voor veel ouders te vroeg, logisch. En is de dag ergens tussen 6.30 en 7.00 al veel wenselijker. Hoor jij over kindjes die standaard ‘uitslapen’ tot 8.00 of later, weet dat dit dus niet de standaard is. Bij de echte new borns is het vaak anders omdat die eigenlijk non stop slapen en je daardoor vaak zelf ook redelijk snel nog even door kan tukken na een eerste voeding in de ochtend

Voor vroeg wakker worden zijn verschillende oorzaken mogelijk

Het lastige is dat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor vroeg wakker worden. En soms is het ook een combinatie van factoren. Een aantal oorzaken voor vroeg wakker worden zijn:

  • Verkeerd ritme: Doordat je kindje onvoldoende slaapdrang opbouwt red je kindje het niet om de hele nacht door te slapen en wordt het in de vroege ochtend moeilijk om ‘door te slapen’.
  • Oververmoeid: Heel tegenstrijdig, maar bij kindjes die oververmoeid zijn zien we vaak dat ze nou juist vroeger wakker worden én minder (goed) slapen dan dat ze nou juist extra gaan slapen zoals volwassenen doen.
  • Daglicht: Zeker in het late voorjaar en de zomer kan het vroege ochtendlicht zorgen voor vroeg wakker worden. Sommige kindjes zijn hier heel gevoelig voor en dat merk je dan ook snel.
  • Gewenning: Vroege vogel kan ook gewenning zijn. Een kindje wat al eventjes ’s ochtends er uit mag, meteen ontbijt krijgt, waarmee gespeeld wordt en de dag ‘echt’ start heeft vaak het idee dat het dus prima is en dat de dag begonnen is. Niets mis mee, maar je kindje is dan niet in staat om op een ander moment ineens ‘langer’ te slapen. Ook is het voor kindjes heel lastig om in het weekend een ander ritme aan te houden dan doordeweeks. Moet je kindje er doordeweeks dus vroeg uit in verband met opvang? Verwacht dan niet dat je kindje in het weekend uit gaat slapen.
  • Leeftijd: Vergeet ook de leeftijd van het kindje niet mee te nemen. Ook een slaapregressie kan zorgen voor vroeg wakker worden. Als kindjes wat ouder worden en begrip krijgen van kleuren en afspraken kun je bijvoorbeeld werken met een slaapwekker. Maar dit heeft bijvoorbeeld geen zin voor een kindje van 1 jaar. Daar ga je weer kijken naar de dag en hoe die verliep.  

Iedere oorzaak kent zijn eigen aanpak

Belangrijk is dus dat je het complete plaatje in beeld krijgt om ook op de juiste manier het aan te kunnen pakken. Het kan goed zijn dat als je met 1 oorzaak aan de slag gaat je daarmee niet het volledige effect weet te behalen omdat er dus meer dingen spelen die blijven storen. Het is belangrijk om te zorgen dat eventuele oververmoeidheid weg is, het kindje in het juiste ritme zit om zo gebruik te maken van optimale momenten in de dag. Door een goede, donkere omgeving te faciliteren en te werken aan gewenning lukt het vaak wel. Soms is het zelfs nodig om meer slaap toe te voegen om zo de dag op een beter tijdstip te kunnen starten.

Vroege vogels zijn vaak ook de lastigste om aan te pakken

Als we kijken naar veel voorkomende problemen bij kindjes als het gaat om slaap zijn ‘vroege vogels’ vaak één van de moeilijkste om ‘op te lossen’. Dit komt omdat er dus meerdere oorzaken zijn, maar ook omdat je te maken hebt met fysieke aspecten die tegen gaan werken. In de vroege ochtend bijvoorbeeld zijn ook verschillende hormonen afgenomen en is het blijven slapen daardoor ook moeilijker. Dat herken je wellicht ook van jezelf. Midden in de nacht draai je je om en slaap je weer verder, in de vroege ochtend is dat vaak lastiger. Daarnaast is het ook heel belangrijk om consequent te zijn en vol te houden. Zeker bij kindjes die wat ouder zijn. Maar dat is niet waar iedere ouder altijd aan denkt, zin in heeft of tijd voor heeft.

Wat je in ieder geval niet moet doen

Je krijgt vast en zeker heel veel tips van andere ouders over hoe je je kindje in de ochtend langer kan laten slapen. Weet dat er ook heel veel ‘onhandige’ adviezen bij zitten die logisch klinken maar over het algemeen averechts werken. De belangrijkste geef ik hier weer:

  • Later naar bed: DE tip die vaak gegeven wordt en die ik niet vaak zal geven. Je kindje later naar bed brengen zal zelden tot gevolg hebben dat je kindje later de dag start. Grote kans zelfs dat de dag nog eerder start. Het ritme raakt verstoord en je raakt alleen maar verder van huis.
  • Minder laten slapen overdag: In sommige gevallen kan dit inderdaad de oorzaak zijn, maar veelal worden slaapjes overdag te snel overgeslagen of ingekort. Daardoor ontstaat oververmoeidheid waardoor het resultaat na misschien een kortstondig succes al snel alleen maar slechter gaat worden.
  • Pap geven: Soms wordt ook het advies gegeven om een pap fles te geven bij de kleintjes om ze zo langer te laten slapen. Dat zou dan de honger doen afnemen. Over het algemeen werkt dit niet. Veelal zie je dat kindjes gewoon nog niet in staat zijn om zo’n lange ruk te maken. Dus die papfles maakt dan geen verschil. Het is gewoonweg nog niet mogelijk. Daarnaast kan zo’n papfles dusdanig zwaar zijn voor je kindje dat het last krijgt van zijn buikje en dat verstoort het slapen eerder dan dat het bevorderlijk is.

Wil jij hulp bij jouw vroege vogel?

Ik kan me voorstellen dat als jij een vroege vogel hebt je door de bomen het bos niet meer ziet. Of door je wallen. Geen nood, ik help je graag. Stuur me een berichtje en dan gaan we samen kijken welke oorzaken we aan gaan pakken om er voor te zorgen dat ook jij aan je broodnodige slaap toe komt.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer