Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Waarom slaapt mijn baby maar 45 minuten?

Slapen als een baby. Slapen als een roos. Een gat in de dag slapen. Soms zijn er ouders die alle geluk van de wereld lijken te hebben. Die krijgen baby’s die niet huilen. En vooral baby’s die eindeloos lijken te slapen. Die moeten ze wakker maken voor een voeding. Wakker maken. Kun je het je voorstellen? Want jouw baby doet dit niet. Nee jouw baby slaapt maar 45 minuten. Per keer. Maximaal. Alsof je kindje het expres doet. Gewoon om jou te pesten. En misschien heb je het ergens ook wel verdiend. Waaraan of waarom is je niet helemaal duidelijk. Maar je kunt jezelf helemaal gek maken met het zoeken naar het antwoord.

Wat knap dat jouw kindje al 45 minuten achter elkaar kan slapen!

Laat ik beginnen met het goede nieuws; wat fijn dat jouw kindje 45 minuten slaapt! Dat betekent namelijk dat je kindje in ieder geval een hele slaapcyclus slaapt. En een hele slaapcyclus bedraagt bij een baby dus zo’n 45 minuten.

Een slaapcyclus van een baby bestaat uit verschillende fases

Waarom is zo’n hele slaapcyclus nou belangrijk? Tijdens de slaap van een baby is het de bedoeling dat je kindje verschillende fases doorloopt. Door alle fases te doorlopen is er namelijk sprake van volledig herstel. Een kindje begint altijd met lichte slaap, gaat daarna over naar REM slaap en uiteindelijk komt er diepe slaap. Je baby eindigt weer met lichte slaap en wordt dan wakker. Bij de REM slaap is er vooral sprake van verwerking van alle prikkels. Tijdens de diepe slaap vindt het lichamelijk herstel plaats. Je kunt je voorstellen dat een baby om die reden alle 3 de slaapfases goed kan gebruiken.  

Het is wel fijn als kindjes langere dutjes gaan doen

Het is dus eigenlijk al heel erg fijn dat je kindje in ieder geval alle 3 de slaapfases doormaakt. Maar soms is het ook hard nodig dat er langer dan 45 minuten wordt geslapen. We willen ook graag dat baby’s leren om zelfstandig meerdere slaapcyclussen aan elkaar vast te knopen en daardoor langere dutjes te gaan doen. Dit zorgt er namelijk uiteindelijk ook voor dat ze lange nachten kunnen gaan maken. Lees meer in mijn slaapgids “van 0 tot 6 maanden.

Na iedere slaapcyclus volgt altijd (licht) wakker worden

Waarom slaapt jouw baby dan maar 45 minuten? Dat komt omdat als alle slaapfases geweest zijn een baby wakker wordt. Is dat gek? Nee. Dat is zelfs heel normaal. Zelfs wij volwassenen worden (vaak ongemerkt) meerdere keren per nacht wakker. Alleen zijn wij inmiddels in staat om ons (soms letterlijk) om te draaien en weer verder te slapen. En daar gaat het mis bij jouw kindje. Jouw kindje heeft nog niet de skills om zelfstandig een nieuwe slaapronde te pakken en zo opnieuw een slaapcyclus in te rollen en af te maken. En eigenlijk is dat helemaal niet gek.

Ook slapen is een vaardigheid die geleerd moet worden

We vinden het heel normaal dat kindjes moeten leren eten, kruipen, lopen, praten en zindelijk worden. Maar ‘leren slapen’ daar staan we eigenlijk nooit bij stil. Terwijl ook dit een vaardigheid is die je kindje onder de knie moet krijgen. En als je kindje het eenmaal voor elkaar krijgt om zelfstandig de volgende slaapcyclus vast te koppelen aan de vorige zal je zien dat ook jouw kindje in staat is om langere dutjes te doen.

In het begin zal je kindje soms hulp kunnen gebruiken om langere dutjes te doen

Je kindje kan hier dus soms wel hulp bij nodig hebben. Het inzetten van de wandelwagen kan dan een uitstekend hulpmiddel zijn. Of net voordat je kindje wakker dreigt te worden een heel klein beetje hulp bieden en daardoor niet echt ‘wakker wakker’ laten worden. Je kan hier uiteraard zelfstandig mee aan de slag. Mijn slaapgids ‘Je kindje en slaap van 0 tot 6 maanden’ bied je allerlei praktische handvatten wat je gedurende de eerste 6 maanden kan verwachten en kan doen. Vind je dat moeilijk of kom je hier niet uit? One Two Dream helpt je graag. Neem contact met mij op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer