Vraag & Antwoord
Vanaf wanneer slaapt een baby door?

Niets zo vervelend, gekmakend of om onzeker van te worden als de vraag: “Slaapt jouw kindje nou eigenlijk al door?”. Als ouder denk je (vaak) meteen als dat bij jou nog niet het geval is “Ik doe vast iets fout.”. Goed nieuws lieve ouder; in heel veel gevallen is dat helemaal niet het geval. Helaas is er geen vaststaand moment waarop je baby door gaat slapen of het zou moeten doen. Ieder kindje is uniek.

Wat is doorslapen?

Goed om te weten dat de term ‘doorslapen’ al best verwarrend is. Want wanneer slaapt een baby door? Is dat als er geen nachtvoedingen meer zijn? Maar is de voeding van 23.00 dan een nachtvoeding? Of is het al doorslapen als je kindje de voeding(en) na 00.00 over gaat slaan? Of is er al sprake van doorslapen als je kindje zo’n 6 uur achter elkaar door slaapt? Zo zie je dat er op dat vlak veel zienswijzen zijn. Overigens wil doorslapen officieel eigenlijk zeggen dat er zo’n 6 uur achter elkaar wordt geslapen. Maar voor veel ouders voelt het dat er pas sprake is van doorslapen als er geen nachtvoedingen meer zijn. De fles of voeding van 23.00 vond ik zelf altijd ellendig en ik was dan ook heel blij toen die er eindelijk af ging. Helaas is dat over het algemeen zeker niet voor de 5 maanden het geval.

Iedereen wordt ’s nachts verschillende keren wakker

Wil je kindje kunnen doorslapen dan is het belangrijk dat je kindje in staat is om zelfstandig verschillende slaapcyclussen aan elkaar te koppelen. Want misschien weet of herken je het wel van jezelf, maar wij als volwassenen slapen ook niet de hele nacht. Na iedere slaapcyclus (van ongeveer 90 minuten) worden wij kort wakker. Alleen het verschil met kleine kinderen is dat wij in staat zijn om ons (soms letterlijk) om te draaien en weer verder te slapen. Doorslapen is eigenlijk niets anders dan zelfstandig meerdere slaapcyclussen aan elkaar rijgen waardoor er 1 lang blok aan slaap ontstaat.

Overigens, het is interessant om op te merken dat de slaapcycli van baby’s veel korter zijn dan die van volwassenen, vaak slechts 45 minuten. Meer weten? Lees dan mijn artikel over 45 minuten slapen.

Als je kindje hulp nodig heeft kan dit een behoorlijke stoorzender zijn

Als je kindje altijd hulp nodig heeft om in slaap te vallen kan het heel lastig zijn om te gaan doorslapen. Je kindje heeft immers jou (of een ander hulpmiddel zoals een voeding) nodig om in slaap te vallen. Als een slaapcyclus voorbij is zal je kindje dan over het algemeen wakker worden en niet in staat zijn om weer verder te slapen zonder inzet van het hulpmiddel. Dat maakt dat er van jou als ouder iedere keer actie nodig is om je kindje te helpen wat ook voor je eigen nachtrust niet bevorderlijk is.

Ondanks nachtvoedingen kan je spreken van ‘doorslapen’

Maar ook al heeft je kindje nog nachtvoedingen, dan toch zou je kunnen spreken van ‘doorslapen’. Dat klinkt misschien gek maar daarmee wil ik vooral de focus leggen op het zelfstandig in slaap kunnen vallen. Er zijn kindjes die tot 9 maanden (of soms nog langer) nog een nachtvoeding nodig hebben. Als je kindje daar wakker voor wordt, zijn voeding krijgt, rozig (maar wel wakker) weg wordt gelegd en vervolgens weer lekker gaat slapen tot de volgende ochtend, pak hem beet, 7 uur ben ik van mening dat je ook kan spreken van doorslapen. Als je een voeding om 2.00 geeft wordt je kindje tussen het weer naar bed gaan en 7 uur in de ochtend verschillende keren wakker. Maar toch is je kindje in staat om steeds zelfstandig in slaap te vallen. Tot er weer sprake is van honger. Dat is uiteraard ook een prima reden om wakker te worden.

Geef je kindje ook de tijd en kijk het soms even aan

De kunst is soms ook om als ouder niet meteen in de paniekstand te schieten ’s nachts. Vaak ben je geneigd meteen te gaan voeden of in ieder geval hulp te bieden omdat je zelf ook graag verder wilt slapen. Logisch. Maar soms maakt je kindje misschien gewoon wat geluid omdat er gedroomd wordt. Of is het even wat aan het draaien en rommelen maar kan het prima zelf in slaap vallen. Of kan je kindje ook prima de weg naar dromenland vinden door wat troostende woorden te horen of zachtjes gestreeld te worden. Als je je kindje meteen oppakt of een voeding aan gaat bieden is er ook geen kans om te kijken wat er gebeurt als je daar even mee wacht.

Twijfel jij of er andere oorzaken zijn voor het niet doorslapen? One Two Dream kan je helpen

Uiteraard zijn er ook andere oorzaken mogelijk waardoor je kindje nog niet doorslaapt. Het gaat te ver om alle mogelijke oorzaken in dit artikel te bespreken. Maar hopelijk heb je op deze manier in ieder geval alvast inzicht in 1 van de factoren. Wil je zeker weten dat er bij jullie niets anders speelt? Uiteraard mag je altijd contact opnemen. Op de website van One Two Dream vind je meer informatie over de mogelijkheden. Ga jij graag zelf aan de slag? Met de slaapgids ‘Je kindje en slaap van 0 tot 6 maanden’ heb jij een praktische gids in handen die je uitleg geeft over de eerste 6 maanden. Duidelijke en vooral eerlijke informatie over wat jij van je kindje kan verwachten.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer