Vraag & Antwoord
Wat is een slaapregressie?

Slaapregressie, regeldagen, (groei)sprongetjes. Allemaal fases in het leven van je kindje wat alles even op zijn kop kan zetten. Denk je je baby eindelijk ‘te kennen’, een fijn ritme te hebben, dat alles wel gewoon lekker loopt. En dan ineens BAM. De hele wereld lijkt wel op zijn kop te staan. Je snapt er niets meer van. Het ging nou juist zo lekker. What is going on?

Wat zijn nou regeldagen, slaapregressies en (groei)sprongetjes

Als je een baby krijgt word je soms overvallen met allerlei termen die er ineens zijn. Je zou bijna een woordenboek kunnen maken met alleen maar termen die van toepassing zijn op je baby.  De termen regeldagen, (groei)sprongetjes en slaapregressies zegen je misschien inmiddels iets. Voor de zekerheid leg ik graag uit wat ze nou eigenlijk nou inhouden en waar de overlap in zit.

  • Regeldagen: Je kindje groeit en leert snel. Daarvoor is voeding nodig. Op sommige dagen groeit je kindje zo snel dat de voeding niet voldoende is. Je kindje heeft meer nodig en vraagt ook om meer voeding. Dit uit zich in sneller huilen, zich eerder melden voor een voeding, soms ook slechter slapen (omdat ze honger hebben). Ze willen dus duidelijk meer voeding. Zeker bij kindjes die borstvoeding krijgen wordt op deze manier het aanbod en de vraag op elkaar afgestemd. Maar ook kindjes die flesvoeding krijgen kunnen last hebben van regeldagen.
  • (Groei)sprongetjes: Misschien ben je bekend met het boek of de app van ‘Oei ik groei’. Het zijn korte periodes waarbij je kindje niet lekker in zijn vel lijkt te zitten. Frustratie, ongemak en soms ook meer honger zijn onder andere kenmerken van groeisprongetjes. Als zo’n periode (vaak duren ze ongeveer een week) voorbij is merk je dat je kindje ineens veel meer kan. Het is letterlijk gegroeid. In het eerste levensjaar heeft je kindje zo’n 10 groeisprongetjes waar het doorheen gaat. Uiteraard hebben niet alle kindjes altijd even veel last van de verschillende sprongetjes.
  • Slaapregressies: Een slaapregressie is het niet hetzelfde als een groeisprong. Gelukkig maar, want een slaapregressie kan tot 6 weken duren. In het eerste jaar heb je zo’n 3 slaapregressies waar je kindje doorheen gaat. Het zijn momenten waarbij je baby vooral ook mentaal veranderingen ondergaat. En dan gaat het ook over het slapen. Bijvoorbeeld bij de slaapregressie van 4 maanden. Het slaappatroon van je baby gaat meer op die van grote mensen lijken. Dit zorgt even voor gedoe en onrust.

Waar heeft mijn baby last van?

Alle 3 deze ‘fases’ kunnen tegelijkertijd of los van elkaar voorkomen. En ze kunnen ook gemakkelijk met elkaar verward worden. Bij regeldagen heeft je kindje meer honger, maar ook bij groeisprongen is het niet gek als je kindje ineens vaker om een voeding vraagt aangezien hij enorm aan het groeien is. Het slechter slapen kan goed voorkomen bij groeisprongetjes maar zeker ook bij slaapregressies. Soms is het dan ook lastig om te onderscheiden waar nu sprake van is. Het voordeel is dat alle 3 deze ‘fases’ over het algemeen op bepaalde momenten voorkomen. Zo kan je dus soms ook herleiden waar je kindje ‘last’ van heeft. Daarnaast duren regeldagen over het algemeen kort (1 tot 3 dagen), groeisprongetjes ongeveer een week en slaapregressies kunnen wel tot 6 weken duren. Merk je dat de frustratie van je baby afneemt en dat er ineens nieuwe ‘kunsten’ tot het repetoir behoren? Dan had je kindje waarschijnlijk last van een groeisprong. Heb je geen idee wat er ineens aan de hand is, maar is het duidelijk dat het allemaal niet zo wil lukken bij je baby en neemt het ook niet af? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een slaapregressie.

Slaapregressie bij 6 maanden?

Heel veel ouders vragen zich af of hun baby van 6 maanden in een slaapregressie zit. Vaak lijkt het slapen dan ineens te veranderen en niet te gaan zoals ouders hopen. Het gekke is dat er “officieel” geen slaapregressie is. Op 4 en 8 maanden is er wel een slaapregressie. Vaak zie je dat bij de 6 maanden er wel een combinatie kan zijn van het staartje van de slaapregressie, gecombineerd met een sprongetje. En veel ouders gaan rond de 4 tot 6 maanden weer werken waardoor er veranderingen optreden in het ritme van je kindje. Dit alles kan uiteraard wel onrust geven.

Wat zijn de grootste valkuilen bij slaapregressie

Als slaapcoach kom ik vaker slaapregressies tegen. En misschien nog wel vaker de overblijfselen van een slaapregressie. Wat je vaak ziet is dat door een slaapregressie verkeerden gewoonten ontstaan die later in de billen gaan bijten. Tijdens een slaapregressie kan het bijvoorbeeld lijken alsof je kindje toe is aan minder slaap overdag. Door te snel een dutje over te gaan slapen ontstaat er vaak oververmoeidheid. Uiteindelijk resulteert dat dan ook vaak in slechtere nachten. Waardoor en de dagen en nachten wat betreft slaap steeds slechter gaan. Of tijdens een slaapregressie ga je (logisch) hulp bieden om alsnog voor slaap te zorgen. Alleen het is te veel hulp of de hulp wordt te lang geboden waardoor je kindje niet meer zonder kan. Waar je kindje dan eerst zelfstandig in slaap kon vallen kan dat na verloop van tijd ineens niet meer en moet je er altijd bij zijn of slaapt je kindje bijvoorbeeld alleen nog maar in het grote bed of bij jou.

Wat kun je het beste doen bij een slaapregressie

Alles leuk en aardig dat je nu het verschil weet, maar waarschijnlijk wil je vooral weten wat je nu het beste kan doen. Want de dagen met een baby kunnen voorbij vliegen, maar ook eindeloos duren. Dus als jouw kindje last heeft van een slaapregressie is het geen fijn vooruitzicht om te denken; de komende 6 weken wordt het bar en boos. Wat daarom belangrijk is tijdens zo’n slaapregressie is om je kindje vooral rust, regelmaat en ritme te bieden. Zorg dat je kindje vaste ‘ankers’ of momenten heeft waar het houvast aan heeft. Dat geeft voor je kindje rust en hoeft niet het niet steeds alert te zijn. Daarnaast voorkom je door het juiste ritme aan te houden dat er oververmoeidheid komt. Slapen tijdens een slaapregressie kan moeizaam zijn. Probeer daarom te zorgen voor slaap hoe dan ook zodat er geen oververmoeidheid ontstaat met een vicieuze cirkel tot gevolg. Het is een kwestie van pappen en nathouden om na een slaapregressie weer door te kunnen gaan.

Vind jij het lastig of ben jij bang dat je nog last hebt van overblijfselen van een slaapregressie?

Misschien heb jij na het lezen van dit artikel een ‘AHA’ moment, maar denk je wel; en nu? Twijfel niet en stuur mij vooral een berichtje. Samen komen we er vast uit. Ik bied je graag concrete tips en praktische handvatten waar jij mee aan de slag kan om het slapen van je kindje weer back on track te krijgen.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer