Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Wat is een slaapregressie?

Slaapregressie, regeldagen, (groei)sprongetjes. Allemaal fases in het leven van je kindje wat alles even op zijn kop kan zetten. Denk je je baby eindelijk ‘te kennen’, een fijn ritme te hebben, dat alles wel gewoon lekker loopt. En dan ineens BAM. De hele wereld lijkt wel op zijn kop te staan. Je snapt er niets meer van. Het ging nou juist zo lekker. What is going on?

Wat zijn nou regeldagen, slaapregressies en (groei)sprongetjes

Als je een baby krijgt word je soms overvallen met allerlei termen die er ineens zijn. Je zou bijna een woordenboek kunnen maken met alleen maar termen die van toepassing zijn op je baby.  De termen regeldagen, (groei)sprongetjes en slaapregressies zegen je misschien inmiddels iets. Voor de zekerheid leg ik graag uit wat ze nou eigenlijk nou inhouden en waar de overlap in zit.

  • Regeldagen: Je kindje groeit en leert snel. Daarvoor is voeding nodig. Op sommige dagen groeit je kindje zo snel dat de voeding niet voldoende is. Je kindje heeft meer nodig en vraagt ook om meer voeding. Dit uit zich in sneller huilen, zich eerder melden voor een voeding, soms ook slechter slapen (omdat ze honger hebben). Ze willen dus duidelijk meer voeding. Zeker bij kindjes die borstvoeding krijgen wordt op deze manier het aanbod en de vraag op elkaar afgestemd. Maar ook kindjes die flesvoeding krijgen kunnen last hebben van regeldagen.
  • (Groei)sprongetjes: Misschien ben je bekend met het boek of de app van ‘Oei ik groei’. Het zijn korte periodes waarbij je kindje niet lekker in zijn vel lijkt te zitten. Frustratie, ongemak en soms ook meer honger zijn onder andere kenmerken van groeisprongetjes. Als zo’n periode (vaak duren ze ongeveer een week) voorbij is merk je dat je kindje ineens veel meer kan. Het is letterlijk gegroeid. In het eerste levensjaar heeft je kindje zo’n 10 groeisprongetjes waar het doorheen gaat. Uiteraard hebben niet alle kindjes altijd even veel last van de verschillende sprongetjes.
  • Slaapregressies: Een slaapregressie is het niet hetzelfde als een groeisprong. Gelukkig maar, want een slaapregressie kan tot 6 weken duren. In het eerste jaar heb je zo’n 3 slaapregressies waar je kindje doorheen gaat. Het zijn momenten waarbij je baby vooral ook mentaal veranderingen ondergaat. En dan gaat het ook over het slapen. Bijvoorbeeld bij de slaapregressie van 4 maanden. Het slaappatroon van je baby gaat meer op die van grote mensen lijken. Dit zorgt even voor gedoe en onrust.

Waar heeft mijn baby last van?

Alle 3 deze ‘fases’ kunnen tegelijkertijd of los van elkaar voorkomen. En ze kunnen ook gemakkelijk met elkaar verward worden. Bij regeldagen heeft je kindje meer honger, maar ook bij groeisprongen is het niet gek als je kindje ineens vaker om een voeding vraagt aangezien hij enorm aan het groeien is. Het slechter slapen kan goed voorkomen bij groeisprongetjes maar zeker ook bij slaapregressies. Soms is het dan ook lastig om te onderscheiden waar nu sprake van is. Het voordeel is dat alle 3 deze ‘fases’ over het algemeen op bepaalde momenten voorkomen. Zo kan je dus soms ook herleiden waar je kindje ‘last’ van heeft. Daarnaast duren regeldagen over het algemeen kort (1 tot 3 dagen), groeisprongetjes ongeveer een week en slaapregressies kunnen wel tot 6 weken duren. Merk je dat de frustratie van je baby afneemt en dat er ineens nieuwe ‘kunsten’ tot het repetoir behoren? Dan had je kindje waarschijnlijk last van een groeisprong. Heb je geen idee wat er ineens aan de hand is, maar is het duidelijk dat het allemaal niet zo wil lukken bij je baby en neemt het ook niet af? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een slaapregressie.

Slaapregressie bij 6 maanden?

Heel veel ouders vragen zich af of hun baby van 6 maanden in een slaapregressie zit. Vaak lijkt het slapen dan ineens te veranderen en niet te gaan zoals ouders hopen. Het gekke is dat er “officieel” geen slaapregressie is. Op 4 en 8 maanden is er wel een slaapregressie. Vaak zie je dat bij de 6 maanden er wel een combinatie kan zijn van het staartje van de slaapregressie, gecombineerd met een sprongetje. En veel ouders gaan rond de 4 tot 6 maanden weer werken waardoor er veranderingen optreden in het ritme van je kindje. Dit alles kan uiteraard wel onrust geven.

Wat zijn de grootste valkuilen bij slaapregressie

Als slaapcoach kom ik vaker slaapregressies tegen. En misschien nog wel vaker de overblijfselen van een slaapregressie. Wat je vaak ziet is dat door een slaapregressie verkeerden gewoonten ontstaan die later in de billen gaan bijten. Tijdens een slaapregressie kan het bijvoorbeeld lijken alsof je kindje toe is aan minder slaap overdag. Door te snel een dutje over te gaan slapen ontstaat er vaak oververmoeidheid. Uiteindelijk resulteert dat dan ook vaak in slechtere nachten. Waardoor en de dagen en nachten wat betreft slaap steeds slechter gaan. Of tijdens een slaapregressie ga je (logisch) hulp bieden om alsnog voor slaap te zorgen. Alleen het is te veel hulp of de hulp wordt te lang geboden waardoor je kindje niet meer zonder kan. Waar je kindje dan eerst zelfstandig in slaap kon vallen kan dat na verloop van tijd ineens niet meer en moet je er altijd bij zijn of slaapt je kindje bijvoorbeeld alleen nog maar in het grote bed of bij jou.

Wat kun je het beste doen bij een slaapregressie

Alles leuk en aardig dat je nu het verschil weet, maar waarschijnlijk wil je vooral weten wat je nu het beste kan doen. Want de dagen met een baby kunnen voorbij vliegen, maar ook eindeloos duren. Dus als jouw kindje last heeft van een slaapregressie is het geen fijn vooruitzicht om te denken; de komende 6 weken wordt het bar en boos. Wat daarom belangrijk is tijdens zo’n slaapregressie is om je kindje vooral rust, regelmaat en ritme te bieden. Zorg dat je kindje vaste ‘ankers’ of momenten heeft waar het houvast aan heeft. Dat geeft voor je kindje rust en hoeft niet het niet steeds alert te zijn. Daarnaast voorkom je door het juiste ritme aan te houden dat er oververmoeidheid komt. Slapen tijdens een slaapregressie kan moeizaam zijn. Probeer daarom te zorgen voor slaap hoe dan ook zodat er geen oververmoeidheid ontstaat met een vicieuze cirkel tot gevolg. Het is een kwestie van pappen en nathouden om na een slaapregressie weer door te kunnen gaan.

Slaapregressies zijn er vooral tijdens het eerste jaar

Je kindje ondergaat gedurende zijn eerste jaar de meest heftige slaapregressies maar helaas is het daarna nog niet klaar. Weet ook dat slaapregressies tot 6 weken kunnen duren en je kindje er dus flink wat last van kan hebben. Ik kan me voorstellen of je afvraagt op welke momenten er sprake kan zijn van een slaapregressie. Hieronder geef ik je daar graag een uitleg over.

Slaapregressie bij kindjes van 1 maand

Tijdens de eerst maand van je kindje wordt hij gelukkig nog niet geplaagd door een slaapregressie. Je kindje heeft daarnaast ook nog eens het voordeel dat het een flinke dosis melatonine van de moeder heeft meegekregen waardoor het slapen gedurende de eerste 2 weken vaak heel goed gaat.

Slaapregressie bij kindjes van 2 maanden

De melatonine die kindjes bij de geboorte hebben meegekregen verdwijnt langzaam uit het lichaam van je kindje. Het slapen kan daardoor wat minder soepel verlopen maar er is nog geen slaapregressie die het allemaal nog zwaarder maakt. Over het algemeen kunnen kindjes in hun tweede maand prima slapen maar hebben ze wel wat meer hulp nodig.

Slaapregressies bij kindjes van 3 maanden

Tijdens de derde maand is er nog geen slaapregressie waar je kindje echt hinder van ondervindt. Je merkt wel dat de eigen melatonine aanmaak op gang komt en dat het circadiaans ritme steeds meer vorm krijgt. Een mooi dag-/nachtritme mag gaan ontstaan.

Slaapregressie bij kindjes van 4 maanden

Bij 4 maanden is daar de eerste slaapregressie. En meteen ook een pittige slaapregressie. Je kindje kan ineens korte slaapjes gaan doen en niet zomaar meer weg te leggen zijn. Het is vaak erg zoeken voor iedereen wat werkt en wat niet. Zeker als er in het begin sprake was van een droomslaper kan dit een enorme tegenvaller zijn.

Slaapregressie bij kindjes van 5 maanden

De slaapregressie van 4 maanden kan zeker nog doorwerken en daar kan je kindje ook echt nog last van hebben. Een slaapregressie kan tot 6 weken duren. Je wilt er vooral voor zorgen dat je kindje in ieder geval genoeg slaapt om oververmoeidheid te voorkomen.

Slaapregressie bij kindjes van 6 maanden

Bij 6 maanden komen kindjes over het algemeen weer in wat rustiger vaarwater. Fijn om even adem te halen. Bij sommige kindjes ontstaat er ook wat ritme en regelmaat en ook dit geeft rust. In deze periode kun je ook werken aan slaap om eventuele problemen vlot te trekken.

Slaapregressie bij kindjes van 7 maanden

Bij 7 maanden hebben kindjes geen last van een slaapregressie en lijken ze nog steeds in rustig vaarwater te zitten. Uiteraard kent deze fase weer zijn eigen uitdagingen door bijvoorbeeld tandjes, introductie van vaste hapjes of fysieke mijlpalen.

Slaapregressie bij kindjes van 8 maanden

En ook bij 8 maanden blijft je kindje niet gespaard. Wederom is er een slaapregressie in deze periode en ook nog een sprongetje en kan je kindje veel last hebben van eenkennigheid en scheidingsangst. Al met al niet de gemakkelijkste periode om doorheen te gaan voor zowel je kindje als jou.

Slaapregressie bij kindjes van 9 maanden

Zoals al gezegd kunnen slaapregressies tot 6 weken duren. Niet gek als deze periode dus nog wat struggles kent en je merkt dat je kindje niet lekker in zijn vel lijkt te zitten. Nog steeds belangrijk om te werken aan genoeg slaap om oververmoeidheid te voorkomen.

Slaapregressie bij kindjes van 10 maanden

Bij 10 maanden zien we geen slaapregressie, maar er is wel een (ontwikkel)sprong. Het hoeft dus niet zo te zijn dat deze periode zonder slag of stoot verloopt. Ook kunnen tandjes voor onrust zorgen en kan je kindje nog steeds moeite hebben met eenkennigheid of scheidingsangst. Al met al niet de meest gemakkelijke periode voor je kindje.

Slaapregressie bij kindjes van 11 maanden

In deze maand zien we geen slaapregressie maar kan je kindje nog wel aan het bijkomen zijn van de slaapregressie op 8 maanden. Belangrijk om de behoeften van je kindje goed in de gaten te houden en daar ook naar te handelen. Oververmoeidheid wil je voorkomen door je kindje genoeg slaapmogelijkheden te bieden.

Slaapregressie bij kindjes van 12 maanden

Net op de valreep van het eerste jaar komt er toch nog een slaapregressie om de hoek kijken. Gelukkig is dit over het algemeen een lichte slaapregressie. Maar omdat kindjes op 8 maanden een heftigere slaapregressie hebben kan het voelen als één lange periode die niet zo lekker loopt. Aan het einde van deze periode zit je vaak op 2 slaapjes en kan de dag (aardig) voorspelbaar verlopen.

Na het eerste jaar wordt het even wat rustiger

Na het eerste jaar komt er vaak een periode van meer rust. Gelukkig maar. Iedereen kan even ademhalen en terugkijken op een bijzonder en vaak bewogen eerste jaar. De ene na de andere mijlpaal is behaald en als kers op de taart heb je het eerste jaar als ouder overleefd.

Slaapregressie bij kindjes van 18 maanden

Er volgt dan een slaapregressie zo rond de 18 maanden. Doordat je kindje ouder wordt zie je dat deze slaapregressie zich ook al eerder voor kan doen. Het kan ook zijn dat deze slaapregressie langer lijkt te duren en meer ‘kruim’ kost. Het is ook niet gek als je dan echt weer moet zoeken wat werkt en wat niet.

Slaapregressie bij kindjes van 24 maanden

De ‘laatste’ echte slaapregressie zien we ergens rond de 2 jaar. Maar er zijn ook genoeg kindjes waarbij die zich pas openbaart bij de 2,5. Lastig is dus om soms te achterhalen wat de oorzaak is als er problemen zijn op het gebied van slaap maar weet dat er dus een kans is dat een slaapregressie roet in het eten gooit. Gelukkig is daarna het ergste leed over het algemeen geleden als we het hebben over slapen. Als de basis goed zit lijkt het op het gebied van slaap vanaf nu rustig te worden.

Wil jij weten of een slaapregressie de oorzaak is voor de slapeloze nachten?

ik kan me voorstellen dat je soms behoorlijk wanhopig wordt van die slapeloze nachten. Of als de dagen eindeloos lijken te duren omdat dutjes niet of moeizaam gaan. Twijfel jij aan de oorzaak? Weet jij niet of je kindje last heeft van een slaapregressie of iets anders? Of ben jij heel benieuwd wat je kan doen om die slaapregressies beter door te komen? Stuur me een berichtje en ik kijk graag met je mee.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer