Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Help, mijn baby wordt altijd huilend wakker

Er zijn geluiden waar je nekharen meteen recht overeind van gaan staan. Grote kans dat het gehuil van je baby daar één van is. Zeker als je dan voor je gevoel overal foto’s/filmpjes of verhalen ziet en hoort van baby’s die gezellig brabbelend wakker worden. Die hun oogjes open doen met een glimlach op hun gezicht en dan na een tijdje gezellig en vooral zacht van zich laten horen.

Het is logisch dat je in een paniekstand schiet maar niet altijd handig

Als jouw kindje altijd (of in ieder geval vaak) huilend wakker wordt kun je je afvragen wat er mis is. Doe jij iets niet goed? Waarom kunnen ze niet gewoon praten? Waarom weet jij als ouder niet gewoon wat er aan de hand is? Allemaal frustraties die het lastig maken om rustig te blijven. Vaak schiet je meteen in de paniekstand. Logisch. Maar niet altijd even handig. Als jij met een versnelde ademhaling, verhoogde hartslag en een paniekerige houding je kindje uit bed haalt zal je kindje dit ook voelen en zal het geen kalmerend effect hebben.

Kom tot jezelf om je kindje te helpen en te troosten

Wat kan je wel doen? Haal eerst even diep adem. Gewoon 1 keer. Of misschien wel 3 keer. Zorg dat je jezelf onder controle hebt en ga vervolgens rustig naar je kindje toe. Probeer rustig, zelfverzekerd en met een glimlach binnen te komen. Geef je kindje direct aandacht, praat er zachtjes tegen en raak het aan. Til je kindje op en hou dicht tegen je aan terwijl je er zachtjes tegen praat of fluistert. Probeer eens wat te wiegen of te wandelen om te kijken welk effect dit heeft op je kindje.

Probeer eerst een logische verklaring te vinden voor het huilen

Oké. Tot zover wat je kunt doen en hoe je kunt reageren. Maar ik kan me ook voorstellen dat je wilt weten waarom je kindje vaak huilend wakker wordt. Hier kunnen (helaas) meerdere oorzaken voor zijn. Waarom helaas? Dat maakt het ook zo moeilijk en helaas kan ik je niet DIE ene oplossing aanreiken. Maar ook hier geldt; blijf rustig en sta stil bij de mogelijkheden:

  • Wanneer heeft je kindje zijn laatste voeding gehad?
  • Was de voeding helemaal op en leek je kindje verzadigd?
  • Heeft je kindje wellicht last van krampjes? Trappelt het bijvoorbeeld met de voetjes? Of begint het trappelen vlak na een voeding? Of merk je dat het huilen met golven gaat en ook weer afzwakt?
  • Heeft je kindje misschien behoefte aan een schone luier?
  • Heeft je kindje het misschien te koud? Of nou juist te warm. Belangrijkste graadmeter is daarvoor het nekje van je kindje. Leg hier je vingers/hand in om te voelen. Voelt dat aangenaam dan is de temperatuur oké. Helaas zijn handjes en voetjes niet de meest betrouwbare graadmeter. Die kunnen dus best koud aanvoelen terwijl er niets aan de hand is.

Het kan ook zijn dat je kindje oververmoeid is

Als bovenstaande allemaal niet van toepassing is en je kindje wordt toch altijd huilend wakker, dan kan dit ook een duidelijk teken van oververmoeidheid zijn. Gek toch? Je kindje heeft immers net geslapen. En toch kan dit een hele belangrijke oorzaak zijn. Ieder kindje heeft in iedere leeftijdsfase een bepaalde slaaphoeveelheid nodig. Het structureel missen van die hoeveelheid slaap kan een slaaptekort opleveren. Het is dan fijn als je kindje meerdere slaapcycli aan elkaar koppelt en zo een langere dut doet. Als dat je kindje (nog) niet lukt zorgt dit er voor dat hij na 1 slaapcycli (of minder) wakker wordt en eigenlijk verder wil slapen. Vaak hebben ze dit dan ook nodig. Als dit niet lukt levert dat frustratie op.

Als je twijfelt kun je bij One Two Dream terecht

Vind je het lastig om het onderscheid te maken? Twijfel je of er misschien toch geen andere (fysieke) ongemakken een rol kunnen spelen? Of kom je door dit artikel tot de conclusie dat je baby waarschijnlijk oververmoeid is maar weet je niet hoe je het op moet lossen omdat meer slapen simpelweg niet lukt? Neem dan contact met One Two Dream op. Samen kunnen we kijken naar wat je kindje en jij nodig hebben om uit deze spiraal te komen.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer