Vraag & Antwoord
Hoe ga je om met slapen tijdens de feestdagen?

Slapen en de feestdagen zijn niet altijd een goede combinatie. En nu de feestdagen voor de deur staan weet ik dat veel ouders zich zorgen maken. De feestdagen zijn een periode van gezelligheid, samenzijn en festiviteiten. Maar voor ouders met jonge kinderen kan deze tijd echter een uitdaging zijn, vooral als het om slaapgewoonten gaat. In dit artikel deel ik graag enkele tips om de slaap van je kleintje tijdens de feestdagen te bevorderen. Laten we samen zorgen voor een ontspannen en rustige feestperiode voor het hele gezin.

Ga geen slaapjes overslaan of heel erg inkorten

Een veelgemaakte fout tijdens de feestdagen is het overslaan of heel erg inkorten van slaapjes. Vaak om ergens op een bepaalde tijd te zijn. Het probleem is dat je veelal een oververmoeid kleintje hebt wat de sfeer niet gezelliger maakt. Je kunt uiteraard proberen het schema die dag wat op te schuiven, maar grote kans dat je kindje daar niet meteen in mee wil. Probeer in dat geval gunstig te plannen. Is het een stukje rijden en slaapt je kindje goed in de auto? Plan de autorit dan tijdens een dutje. Of vertrek wat eerder zodat je kindje daar een dutje kan doen. Of, als het echt niet anders kan, kom wat later maar wel met een uitgeslapen kindje wat in een goed humeur is.  

Zorg dat je het slaapritueel hetzelfde doet als thuis

Thuis heb je waarschijnlijk een vast ritueel. Misschien dat je aan je kindje thuis al merkt dat zodra het ritueel hij start hij weet wat er gaat gebeuren. Zorg er daarom voor dat je op locatie hetzelfde ritueel toepast. Neem knuffels, een dekentje of een muziekje van thuis mee. Door een vertrouwde omgeving te creëren help je je kindje zich veilig en ontspannen te voelen. Het in slaap vallen gaat dan al een stukje gemakkelijker. En vergeet de white noise niet mee te nemen.

Als je gebruik maakt van een campingbedje kun je daar thuis al mee oefenen

Misschien is jouw kindje al wat ouder en is slapen in de wandelwagenbak geen optie meer. Als je je eigenlijk slaapplek meeneemt, bijvoorbeeld een campingbedje of travel tentje, is het verstandig om daar thuis al een keer mee te oefenen. Zeker als je van je kindje weet dat een nieuwe omgeving soms even wennen is. Door thuis je kindje al te laten wennen aan de slaapomgeving zal het tijdens de feestdagen niet iets nieuws zijn wat je kindje onrustig kan maken.

Probeer balans in de dag te houden

We vergeten soms hoe groot de hoeveelheid prikkels is waar kindjes aan blootgesteld worden. Zeker tijdens de feestdagen. Hoe leuk het ook is, probeer ook momenten van rust in te plannen, ook tijdens de bijeenkomsten. Kijk of je bijvoorbeeld een deel van de dag thuis kunt zijn in plaats van de hele dag onderweg. Gaat dat niet probeer dan ook op locatie een rust momentje in te planen. Trek je even terug samen met je kindje. Op die manier voorkom je overprikkeling waardoor het slapen nog moeilijker wordt.

Hou ook rekening met de mogelijkheid voor herstel

Na een drukke dag vol festiviteiten is het fijn om je kindje de ruimte te geven om bij te tanken. Geef het slaapritme van je kindje weer voorrang. En houdt de rest van de dag rustig en ontspannen. Zo kan je kindje weer even bijtanken er daarna weer tegenaan.

Probeer het los te laten

Mijn laatste tips is misschien nog wel de moeilijkste. Ik had er altijd heel veel moeite mee als mensen tegen mij zeiden dat ik het gewoon even los moest laten. En er ook gewoon van moest proberen te genieten. Dus geloof mij, dit advies geef ik niet zomaar. Wat ik wel heb geleerd in al die jaren is dat het geen kwaad kan om het een keer wat los te laten. Dat als er sprake is van een stevige slaapbasis je kindje meer kan hebben dan je denkt. En gaat het toch niet zo soepel als je had gehoopt, dan komt dat ook wel weer goed. Dan weet je dat voor de volgende keer. Dat maakt niet dat het gemakkelijk is, maar geef jou hopelijk de rust en het vertrouwen dat met één dag anders dan ‘normaal’ er geen man overboord is. Probeer het bij en bij te houden met de tips die ik je hierboven geef. Probeer ook te genieten op de dag zelf door echt even met je kindje samen te zijn. Soms verlopen de plannen niet precies zoals je had gehoopt, en dat is oké. Door flexibel te zijn en te genieten van de momenten met je kindje, creëer je een positieve sfeer waarin iedereen kan ontspannen en plezier kan hebben.

Wil jij eens overleggen voordat de feestdagen beginnen stuur mij dan vooral even een berichtje

Met deze tips hoop ik dat jij en je kleintje kunnen genieten van een heerlijke en rustige feestperiode. Mocht jij nog toch huiverig zijn en bang zijn dat het niet goed gaat verlopen? Stuur mij even een berichtje en ik kijk met je mee.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer