Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Wat zijn wakkertijden?

In een eerder artikel noemde ik het al; al die nieuwe termen die je om de oren vliegen als je als nieuwe ouder op Google aan een zoektocht begint. Niet te doen. Logisch toch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar One two dream to the Rescue. In dit artikel ga ik je namelijk uitleg geven over het fenomeen wakkertijden.

Wat houden wakkertijden in?

Laten we ook hier maar bij het begin beginnen. Het begrip wakkertijd. Wat betekent dit nou eigenlijk? Met wakkertijden bedoelen we de tijd die je kindje wakker is tussen 2 dutjes in. Het gaat dus om de tijd die je kindje overdag wakker is tussen de verschillende dutjes in.

Waarom is een wakkertijd zo belangrijk?

Er is jarenlang onderzoek gedaan naar hoelang baby’s en kindjes gemiddeld wakker kunnen zijn tussen twee dutjes in. Dit verschilt uiteraard per leeftijd. Hoe ouder je kindje wordt hoe langer hij wakker kan blijven. Maar er is ook al door de dag heen een verschil waar te nemen. Je kindje zal in het begin van de dag over het algemeen een langere wakkertijd aan kunnen dan aan het einde van de dag. Dit omdat je kindje gedurende de dag allerlei prikkels en ervaringen te verwerken krijgt die energie kosten. Dat is vaak ook de reden dat kindjes aan het einde van de dag moe zijn en huilerig of hangerig worden. Het emmertje is gewoon leeg.

Wakkertijden zijn gemiddeldes waar je soms van af moet wijken

De wakkertijden die ‘opgesteld’ zijn, zijn gemiddeldes. Dat wil zeggen dat ze voor het overgrote deel van de kindjes in die leeftijdscategorie van toepassing zijn, maar heus niet op allemaal. Er kunnen ook andere factoren zijn die de wakkertijd beïnvloeden. Bijvoorbeeld je kindje wat ziek is, midden in een slaapregressie zit of een slecht dutje heeft gedaan. Het is belangrijk om wakkertijden daarom altijd als leidraad te zien en niet als een verplicht item waar je je aan moet houden. Stel dat jouw kindje stelselmatig te vroeg in zijn bedje zou liggen kun je je misschien ook voorstellen dat je niet in 1 keer over kan gaan naar de wakkertijd die beter bij jouw kindje past. Dat doe je dan weer in stapjes om te kijken hoe dat dat gaat. Maatwerk is the key.

Waarom is het wel belangrijk rekening te houden met wakkertijden?

Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent waarom wakkertijden belangrijk zijn. Dat heeft er mee te maken dat slapen niet voor ieder kindje vanzelfsprekend is. Sommige kindjes hebben er moeite mee en moeten nog leren hoe ze moeten slapen en hoe ze meerdere slaapjes aan elkaar kunnen koppelen zodat er langere dutjes worden gedaan. Door je kindje op het juiste moment in bed te leggen maak je dat proces gemakkelijker. Als je kindje volgens de passende wakkertijden in bed ligt is hij over het algemeen moe genoeg om gemakkelijk in slaap te vallen, maar niet oververmoeid waardoor hij de slaap niet meer zo gemakkelijk kan vatten. Dit heeft ook te maken met allerlei hormonale, interne processen die er bij je kindje gedurende de dag spelen.

Wakkertijden vs slaapsignalen

Vaak wordt er ook gezegd dat je aan een kindje kunt zien dat het moe is. Het kindje vertoont dan ‘slaapsignalen’. Of er wordt nou juist gezegd dat een kindje niet moe is gezien het gedrag dat het toont. Zeker in het begin kan het heel gevaarlijk zijn om op slaapsignalen of het gedrag van je kindje te varen in plaats van de wakkertijden in je achterhoofd te houden. Slaapsignalen die je kindje afgeeft in de eerste periode zijn vaak diffuus en niet altijd op 1 manier te interpreteren. Zo kan gapen een teken zijn van slaap, maar ook van honger. Of dat je kindje nou juist lekker uitgeslapen is. Huilen kan een teken van ongemak zijn, maar ook een teken van oververmoeidheid. Zelfs als je kindje net wakker is. Weg kijken kan zijn dat je kindje toe is aan nieuwe uitdagingen maar ook dat het hoogtijd is voor een dutje. Druk gedrag is zelden een teken van voldoende energie, maar eerder een kenmerk van een oververmoeid kindje wat druk bezig is zichzelf wakker te houden in plaats van toe te geven aan de slaap die hoognodig is.

Wil jij weten of het schema van jouw kindje past bij zijn leeftijd? Neem dan contact met me op

Misschien vind jij het lastig om te bepalen of je kindje genoeg slaapt. Of misschien juist te veel. Twijfel jij of je kindje in het juiste ritme zit omdat het slapen op sommige dagen zo moeizaam gaat? Ik kijk graag met je mee. Samen kunnen we kijken hoe het op dit moment gaat en of het verstandig is om ergens een beetje bij te sturen. Stuur me een berichtje dan kijk ik graag met je mee wat ik voor je kan betekenen.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer