Vraag & Antwoord
White noise a little life saver

Eerder dit jaar waren we op de camping. Normaal gaan we met de vouwwagen naar het buitenland, maar een baby van 5 maanden voelde ik me daar niet comfortabel bij. Om die reden werd het dit jaar Nederland en in een stacaravan. Het was best even zoeken bij het inpakken wat we mee zouden nemen. Want: 1. We zaten in Nederland dus het kan vriezen en het kan dooien. En 2. Ik kwam erachter dat de vouwwagen inmiddels aardig compleet is qua inrichting en nu moest ik ineens weer over sommige dingen nadenken. Wat in ieder geval heel hoog op mijn lijstje stond om niet te vergeten was white noise.

Waarom ik zo graag white noise mee wilde nemen op vakantie

In mijn stories is white noise al een al een aantal keer voorbijgekomen. Inmiddels hebben wij 3 verschillende apparaatjes in huis. Toen we met mijn middelste zoon gestart waren met een slaapcoach heb ik voor het eerst white noise aangeschaft. Sindsdien heb ik het al heel vaak aangeraden maar ook zelf ingezet. Zelfs nog bij de oudste twee met bijvoorbeeld oud jaar, een feestje thuis of bij een verbouwing. Dit jaar zouden onze oudste twee kinderen op 1 kamer slapen en om te voorkomen dat ze elkaar wakker zouden maken wilde ik ook voor hen graag white noise meenemen. Daarnaast ging er een apparaatje mee voor Morris omdat het bij hem ook onderdeel is van zijn slaapritueel.

Wat is white noise?

Als ik het heb over white noise bedoel ik een apparaatje dat geluid maakt. En het gaat vooral om het geluid. Het is een eentonig geluid wat te vergelijken is met een stoorzender op de radio. Als je een zender probeert te zoeken, maar die wordt niet gevonden hoor je ook een bepaald geluid. Dat lijkt op white noise. Tegenwoordig heb je heel veel verschillende white noise apparaten. Ik zie ze voorbijkomen met wel 40 verschillende muziekjes/geluiden, een diversiteit aan timers en lichtjes. Over het algemeen vrij overbodig.

White noise zet je in om de omgevingsgeluiden te dempen

Het voordeel van white noise is dat het omgevingsgeluiden dempt. Daardoor is er minder kans dat de slaap verstoord wordt door plotselinge geluiden van buitenaf. Als kinderen dus bij elkaar op een kamer slapen is er een kans dat ze van elkaar wakker worden. Omdat er gedraaid, gehoest of opgestaan wordt. Door white noise af te spelen worden die geluiden overstemt en heeft het andere kindje er geen last van. Bij baby’s kan het helpen om een volgende slaapcyclus te pakken. Aan het einde van iedere slaapcyclus wordt een kindje namelijk wakker. White noise kan dan externe prikkels (met name geluiden) blokken waardoor het gemakkelijker wordt om een volgende slaapcyclus eraan vast te plakken.

Er zijn een aantal factoren waar ik op let bij de aanschaf van white noise

Ik ga het al aan, maar tegenwoordig is er een zeer uitgebreid assortiment aan white noise apparaten beschikbaar. Het ene apparaat is niet beter dan het andere, maar er zijn wel een aantal dingen waar ik op let:

  • Zit er een timer op? Of is het apparaat ook in staat om de hele nacht af te spelen?
  • Is het volume in te stellen?
  • Zit er een lichtje op en als dat zo is, is het licht dan ook uit te zetten?

Verder kwam ik erachter dat het handig kan zijn als er een vergrendel functie op zit voor als je het apparaatje ook in de wandelwagen neer wilt zetten bij je kindje. Ik heb zowel apparaatjes die non stop af kunnen spelen, als een apparaatje wat na 20 minuten afspelen op ‘stand-by’ gaat. Detecteert die dan weer geluid, gaat het apparaat weer automatisch white noise afspelen. Het aantal geluiden vind ik eigenlijk het minste belangrijke. Het gaat er namelijk om dat je 1 monotoon geluid kiest en dat altijd gebruikt. Zo komt er ook herkenning. En of het dan white noise geluid 1, 2 of 10 is maakt verder niets uit.

Stoppen met white noise

Er komt misschien een moment dat je wilt stoppen met white noise. Overigens hoeft dat niet. Er zijn nog genoeg volwassene die ook slapen met white noise. Het kan echt heel waardevol zijn om gemakkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen. Maar mocht je willen stoppen met white noise is dat ook gemakkelijk te doen. Je zet steeds de white noise wat zachter totdat er een moment komt dat hij niet meer aan staat. En dan ben je ervan af. Overigens kun je het altijd weer inzetten.

Wil jij weten of white noise het slapen van jouw kindje kan verbeteren?

Ik kan me voorstellen dat jij niet weet of je white noise in moet zetten. Of dat je white noise al inzet, maar dat het slapen nog niet voldoende is verbeterd. Weet dat white noise vaak niet DE oplossing is, maar wel een factor kan zijn. Om het slapen vlot te trekken moet je wel zorgen dat alle factoren kloppen. Uiteraard kijk ik graag met je mee. Stuur me vooral een berichtje als je wilt weten of ik iets voor je kan doen.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer