Vraag & Antwoord
Is slapen met een speen slecht?

Het kan goed zijn dat jouw kindje altijd met een speen slaapt. Veel baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Een speen kan dan een goede oplossing zijn. Het kan kindjes ook geruststellen en troosten. Voor sommige kindjes is het ook een hulpmiddel om in slaap te kunnen vallen. Als jouw kindje in deze categorie valt kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of het slapen met een speen slecht is en beter voorkomen kan worden.

Het aanbieden van een speen is veelal een persoonlijke keuze

Laat ik beginnen met het feit dat je bij veel dingen, en dat geldt dus ook voor het aanbieden van een speen, een keuze hebt. En dat het belangrijk is om te bedenken wat werkt voor jullie. Daarbij is het soms ook belangrijk om na te denken over de korte en lange termijn. Maar het is niet gek dat je als vermoeide ouder je soms gewoon niet druk wil maken over de lange termijn en vooral voor NU een oplossing wilt. En daar is ook niets mis mee. Raakt je kindje echt ‘afhankelijk’ van de speen, dan zijn er later nog genoeg mogelijkheden om hier mee aan de slag te gaan. Hopelijk ben je dan ook in rustiger vaarwater terecht gekomen waardoor je ook meer energie hebt om dit op te pakken.

Een speen kan een kindje veel comfort, steun en troost bieden

Kleine baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Een speen kan dan helpen om daarin te voorzien. Je kunt je kindje namelijk niet onbeperkt voeding aan blijven bieden om te voldoen aan die zuigbehoefte. Naast dat de behoefte van je kindje op dat moment dus ook helemaal geen honger is. Geef je borstvoeding, dan is het vaak wel fijn om er voor te zorgen dat die goed op gang is gekomen voordat je je kindje een speen aan gaat bieden. Maar het geven van borstvoeding hoeft een speentje absoluut niet in de weg te staan. Door het zuigen aan de speen kan je baby rustig worden. Hij troost zichzelf als het ware en raakt rustig. Het aanbieden van de speen kan dus ook helpen bij bijvoorbeeld een vaccinatie. Ook bij krampjes kan het inzetten van een speentje verlichting geven.

Gebruik een speen om de juiste reden

Belangrijk is om een speen om de juiste reden in te zetten. Dus om in die zuigbehoefte te voorzien. Bijvoorbeeld omdat je merkt dat je kindje nadat hij zijn voeding heeft gehad nog graag zuigt aan een vinger. Of omdat je dus merkt dat je kindje zich niet fijn voelt en op die manier rustig wordt. Ook kan het kindjes helpen om op een rustige manier in slaap te vallen. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan dat het slapen met een speen het risico op wiegendood zou verkleinen. Mocht de speen tijdens een slaapje uitvallen hoef je je overigens geen zorgen te maken dat die weer terug in het mondje gestopt moet worden. Wat je wil voorkomen is dat je de speen maar te pas en te onpas in blijft zetten gedurende de hele dag en nacht.

Probeer een speen niet de gehele dag te gebruiken

Bij overmatig gebruik van de speen zou je een risico kunnen lopen op een slecht gebit. Maar dat risico is er niet als je een speen binnen de aanbevolen tijdslimiet aanbiedt. De zuigbehoefte en troostbehoefte van je kindje neemt gedurende de eerste maanden af. Je kan er op dat moment dus ook het beste voor kiezen om de speen dan alleen nog rondom de slaapjes in te zetten. Wat je in ieder geval niet wil is de speen inzetten om de voedingen te vervangen of uit te stellen. Zeker baby’s hebben nou eenmaal regelmatig een voeding nodig. Hun maagjes zijn nog klein en kunnen geen grote hoeveelheden voeding in 1 keer verdragen. Als je dus merkt dat je kindje honger heeft is het belangrijk daar aan toe te geven in plaats van het proberen te gaan rekken met een speen.

Wanneer kun je het beste stoppen met een speen?

Er komt een moment dat je wilt stoppen met een speen. Dit kan te maken hebben met de afhankelijkheid maar ook in verband met de ontwikkeling van het gebit. Het lastige kan alleen zijn dat het stoppen met een speen niet de topprioriteit van je kindje is. Zeker als je kindje erg gehecht is aan zijn speen kan het aardig wat moeite kosten om de speen af te wennen. Je kunt uiteraard op ieder gewenst moment stoppen met de speen, maar over het algemeen is het raadzaam om ergens tussen de 4 en 6 maanden te stoppen of als je kindje pas ouder is. Denk dan aan de leeftijd van 2,5 jaar en ouder. Het stoppen met de speen kan je in 1 keer doen (cold turkey) of in stappen. Is je kindje al wat ouder kun je het ook samen doen en er afspraken over maken.

Hou altijd de conditie van de speen in de gaten en zorg voor de juiste speen

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende spenen te koop. Deels is het persoonlijke voorkeur van je kindje. Maar je kunt als ouder in ieder geval je best doen om een speen aan te bieden die voor de mondontwikkeling zo optimaal mogelijk is. Daarbij is het belangrijk om de conditie van de speen goed in de gaten te houden. Bied geen speen aan die niet meer heel is en scheurtjes vertoont. Zorg dat ze regelmatig uitgekookt worden en bewaar ze hygiënisch. Ook uitkoken voor het eerste gebruik is ten zeerste aan te raden.

Wil jij graag het speentje af gaan bouwen of merk jij dat je kindje niet goed slaapt zonder speen?

Het afbouwen van de speen is vaak een moment waar ouders niet reikhalzend naar uitkijken. Heb jij al meerdere pogingen ondernomen of zakt de moed bij voorbaat al in je schoenen? Merk jij dat het slapen sterk verslechterd zodra je de speen af wil gaan bouwen en weet je niet waar je goed aandoet? Ik denk graag met je mee. Op de website van One two dream staan de mogelijkheden die ik aanbied om jullie te helpen bij problemen rondom het slapen. Het afbouwen van de speen maakt daar vaak onderdeel vanuit. Ik denk graag met je mee wat in jullie situatie de mogelijkheden zijn. Stuur me vooral een bericht.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer