Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Mijn baby maakt zichzelf wakker doordat hij met zijn voetjes of armen trappelt of beweegt

Ken je dat gevoel? Je ligt in bed en dan ineens lijkt het alsof je valt. Alsof er een schok door je lichaam heen gaat? Je hebt er geen controle over maar ineens beweeg je en schrik je er van. Kinderen, en dan met name de allerkleinste, kunnen soms ook ongecontroleerde bewegingen maken met hun ledematen. Ze hebben ze gewoonweg nog niet onder controle. Is niet erg, het hoort er bij. Maar het is natuurlijk wel heel vervelend als je kindje zichzelf door zo’n beweging wakker maakt terwijl hij pas net in zijn bedje ligt voor een dutje.

Als je kindje ongecontroleerde bewegingen maakt hoef je je geen zorgen te maken

Ik kan me voorstellen dat je in het begin niet weet wat er aan de hand is. Dat je je misschien ook wel zorgen maakt. Omdat je kindje ineens onverwachte bewegingen maakt en er vaak zelf ook van schrikt. Laat ik je eerst even gerust stellen. Het is heel normaal en veel kindjes hebben last van deze ongecontroleerde bewegingen. We noemen dit ook wel het Moro-reflex. Het reflex (de schrikbeweging) verdwijnt weer vanzelf na 2 à 3 maanden. Dat een baby hier last van heeft is ook niet zo gek. Zeker op het einde van de zwangerschap zat je baby redelijk opeengepakt in de baarmoeder. De bewegingsruimte die je kindje daar had was relatief klein. Zodra hij geboren is heeft hij ineens zeeën van ruimte en kunnen zijn ledematen alle kanten op.  

De ongecontroleerde bewegingen zie je vaak bij een overgang van fase in de slaapcyclus

Als je eenmaal hebt opgemerkt dat je kindje zichzelf wakker ‘slaat’ of trappelt valt het misschien ook op dat het vaak op hetzelfde tijdstip is. Extra frustrerend omdat je kindje vaak geen volledig dutje (45 minuten of een veelvoud daarvan) doet. De eerste week/weken is het vaak nog geen probleem. Je kindje heeft bij de geboorte (veel) melatonine van de moeder mee gekregen en valt relatief gemakkelijk in slaap. Naarmate dat de melatonine uit zijn lijfje verdwijnt wordt hij steeds alerter en is het in slaap vallen en afmaken van een slaapcyclus niet meer zo vanzelfsprekend. De ongecontroleerde bewegingen dragen er dan niet aan bij om rustig in slaap te vallen en een slaapcyclus volledig te doorlopen.

De beste tip is om je kindje in te bakeren

De vraag is natuurlijk vooral; hoe voorkom ik dat mijn kindje zichzelf steeds wakker maakt bij de overgang naar een nieuwe fase in de slaapcyclus. De meest gebruikte en geschikte methode is inbakeren. Door je kindje in te bakeren geef je hem de geborgenheid van de baarmoeder terug en voorkom je dat je kindje zichzelf steeds wakker maakt. Er zijn inmiddels heel veel verschillende systemen te koop om je kindje in te bakeren. Uiteraard kun je het ook doen zonder ‘slaapzakje’ en zelf aan de slag gaan met een inbakerdoek. Het is ook afhankelijk van je eigen behoefte en waar je voorkeur ligt. En wat de behoefte van je kindje is. Als je kindje veel last heeft van onrust in zijn lijfje kan een strakker inbakersysteem nou juist heel prettig zijn. Er zijn ook kindjes die daar nou juist niet tegen kunnen en wel nog iets van bewegingsvrijheid nodig hebben. Belangrijk is dat je niet na 1 dag proberen stopt maar je kindje ook de tijd geeft om aan een inbakersysteem te wennen.

Inbakeren is vooral heel geschikt voor onrustige kindjes

Inbakeren is geen wonderoplossing. Het is echter wel een hulpmiddel die je baby kan helpen om meer rust te ervaren. Meer geborgenheid. En daardoor kunnen de dutjes langer gaan duren wat weer zorgt voor een beter herstel en een uitgeruste baby. En dat er resulteert in betere dutjes. Je kunt dus een negatieve cirkel wel doorbreken. Besef wel dat het inbakeren niet de oplossing is voor alle problemen. Het is niet realistisch om te verwachten dat je kindje vanaf het moment dat hij ingebakerd is als een roos slaapt.

Het is welbelangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden

Je kunt, als je wilt starten met inbakeren, het beste dit zo snel mogelijk na de geboorte doen. Start je hier na een aantal weken pas mee dan is je kindje gewend aan de vrijheid die hij heeft gehad (ten opzichte van de bewegingsruimte in de baarmoeder) en kan daardoor flink tegenstribbelen als hij zich ineens weer erg beperkt voelt. Daarnaast mag je je kindje ook niet inbakeren na onder andere een prikje of bij koorts.

Er komt ook een moment dat je het inbakeren moet gaan afbouwen

Het is ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je het inbakeren op tijd hebt afgebouwd. Het algemene advies is om in ieder geval voordat je kindje 6 maanden is het inbakeren afgebouwd te hebben. Dit heeft te maken met het omrollen van je baby. Afhankelijk van het systeem dat je hebt gekozen heb je verschillende opties met betrekking tot het afbouwen. Je kan er voor kiezen om in één keer volledig te stoppen maar je kan je voorstellen dat dit wel onrustig gedrag tot gevolg kan hebben. Je kan er ook voor kiezen om het stapsgewijs af te bouwen. Afhankelijk van het systeem dat je hebt gekozen heb je de hulpmiddelen bij het inbakersysteem zitten of ga je zelf aan de slag met je kindje steeds meer vrijheid geven.

Heb jij vragen over inbakeren? Dan mag je altijd contact met me opnemen

Twijfel je of je wilt gaan inbakeren? Wil je meer weten wanneer het wel of niet kan en mag? Of ben jij heel tevreden over het inbakeren maar zie je op tegen het afbouwen en weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Ik denk graag met je mee. Via de website vind je de verschillende diensten die ik aanbied om jou en je kleintje te helpen. Samen kunnen we kijken naar wat goed voor jullie voelt en hoe je het het beste aan kan pakken. Als je twijfelt mag je me altijd een bericht sturen.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer