Vraag & Antwoord
Waarom kan mijn baby niet zelf in slaap vallen?

Niets zo frustrerend als een kindje dat niet zelf in slaap kan vallen. Zeker als je om je heen dan alleen maar verhalen leest of hoort van kindjes die zonder problemen weggelegd kunnen worden en 5 minuten later heerlijk liggen te slapen in hun bedje of wieg. Logisch dat je je dan gaat afvragen wat er mis is met jouw kindje of wat jij in hemelsnaam verkeerd doet. En dat je je stiekem afvraagt of het ooit beter gaat worden.

Kindjes hebben in het begin veel hulp nodig om in slaap te vallen

Laat ik beginnen met je gerust te stellen. Er is niets mis met jouw baby. Het is zelfs heel logisch dat jouw kindje (veel) hulp nodig heeft om in slaap te vallen. Een new born is namelijk niets anders gewend. Toen hij nog in jouw buik zat waren de omstandigheden perfect. Altijd eenzelfde heerlijke temperatuur, lekker geschommel waarbij je fijn weg kan soezen en dan ook nog het geruststellende geluid van de hartslag van een lieve mama. Wat wil je nog meer?! Niet gek dat een kindje na de geboorte dus echt even moet aarden. En dat er veel behoefte is aan geborgenheid. De grote wereld is echt heel groot voor een new born. Het schommelen in je armen of in de wandelwagen, een harstslag, warmte van een ander lijf voelt, het voelt voor je kindje heel vertrouwd en zijn vaak de ingrediënten waardoor je kindje heerlijk in slaap kan vallen.  Het is dus helemaal oké en je hoeft ook nog niets van je new born te verwachten.

Hulp bieden bij het slapen is oké

Voel je dus ook vooral niet schuldig als jij je new born helpt met het in slaap vallen. Ik zou het je zelfs aanraden. Je voorkomt oververmoeidheid. Daarnaast raak je aan elkaar gewend en je leert elkaar kennen. En niet te vergeten is het heel erg goed voor de hechting. Het geeft een goede basis en zorgt ook voor vertrouwen. Alleen maar pluspunten dus als jij in de eerste weken ervoor kiest om je kindje te helpen om aan voldoende slaap te komen. Het is niet dat je daarmee je kindje kan verpesten.

Probeer het te accepteren dat je kindje hulp nodig heeft bij het slapen

Neemt niet weg dat het soms heel lastig kan zijn om continue ‘in dienst te staan’ van je new born. Mindfulness is the key. Laat het voor wat het is. En probeer het te accepteren. Klinkt veel gemakkelijker dan het is, ik weet er alles van. Merk je frustratie ga dan op zoek naar hoe je dat kan verminderen. Probeer te achterhalen waar de frustratie zit. Geen tijd meer voor jezelf? Niet kunnen doen wat je graag had willen doen? Het gevoel altijd te kort te schieten of falen? Als je dat helder hebt kun je gaan zoeken naar een oplossing en de juiste hulp of hulptroepen inschakelen. Dat kan ook gewoon je partner zijn zodat jij met een vriendin er even tussenuit kan. Probeer in ieder geval te blijven praten zodat andere weten waar je mee dealt. Wat jouw stress geeft. Naast dat het oplucht om het niet alleen te hoeven dragen kan het ook helpen bij het relativeren. Ook de stap om hulp te vragen verklein je als andere in je omgeving al weten waar je tegenaan loopt.

Wat kun je wel doen om je baby en jezelf te helpen

Belangrijk is om jezelf niet te vergeten. Uiteraard wil je goed zorgen voor je baby. Je hebt er het beste mee voor. Wilt het alles geven. Er altijd voor zijn. Maar nog steeds moet je jezelf niet vergeten. Een kindje heeft er niets aan als de ouder helemaal ‘leeg’ is en niets meer te geven heeft. Dus blijf ook je eigen batterij in de gaten houden. Is het slapen van je kindje lastig of ben jij moe van de trap wel 10 keer op en neer lopen om een speentje terug te geven? Ga lekker wandelen. Buitenlucht doet je goed, geeft ruimte in je hoofd en je kindje slaapt vaak prima door de beweging. En verder leg de lat gewoon heel laag. Oefen met dutjes in eigen bed maar verwacht niks. Biedt hulp als het te lang duurt en doe de dag erna weer een nieuwe poging. Heb geen streven, maar kijk waar het schip strandt. Zorg voor een goede slaapomgeving en probeer de ideale omstandigheden na te streven, maar als het niet lukt is er geen man overboord. Er komen nog genoeg nieuwe momenten om het te proberen.

Wordt jouw baby wat ouder en loop je vast? Ik denk graag met je mee

De new born tijd gaat ook weer voorbij. En uiteindelijk is het wel fijn als je kindje zelf in slaap kan vallen. Merk jij dat het niet lukt en dat het lastig blijft voor jouw kindje? Geen nood ik help je graag. Samen brengen we in kaart hoe het gaat en waar we verbeteringen kunnen aanbrengen. Kijk vooral op de website welke mogelijkheden er allemaal zijn. Of stuur mij een berichtje. Ik denk graag met je mee.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer