Vraag & Antwoord
Slaapregressies; het wat en hoe gedurende het eerste jaar van je baby

Een baby ontwikkelt zich in een razend tempo. Ze leren enorm veel skills in een hele korte tijd. Je kunt het je niet altijd voorstellen. Maar als je dan terugkijkt wat je baby in een maand of zelfs al in een week tijd leert is het soms echt heel groot. Ook op het gebied van slapen ondergaat je kindje behoorlijke wat veranderingen. Vooral tijdens slaapregressies.

Slaapwat?

Een slaapregressie is een periode waarin je kindje een behoorlijke verandering ondergaat als het gaat om de ontwikkeling van de slaapstructuur. En zoals het wel vaker gaat bij baby’s, gaan die grote veranderingen of ontwikkelingen niet altijd zonder slag of stoot. Dat geldt ook voor slaapregressies. Tijdens zo’n slaapregressie merk je dat je kindje aardig van slag kan zijn en weet je soms niet waar te beginnen.

Slaapregressies zijn erg lastig voor kindjes

Slaapregressies zorgen er ook voor dat je op bepaalden momenten niet heel veel van je kindje wilt, kunt of mag verwachten. Je kan je er misschien iets bij voorstellen als je uitgaat van de volgende situatie. Je had een heerlijk leventje in je woonplaats met een vaste groep vrienden en familie om je heen. Maar ineens, met een vingerknip bij wijze van, woon je niet meer in je eigen huisje op de plek waar je zo vertrouwd was. Nee je bent de halve wereld over gegaan. Je zit dus in een vreemd land, in een vreemd huis en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Zo kan een slaapregressie ook voor je kindje voelen. Logisch dat ze dus aardig van slag kunnen zijn.

Slaapregressies zijn er vooral tijdens het eerste jaar

Je kindje ondergaat gedurende zijn eerste jaar de meest heftige slaapregressies maar helaas is het daarna nog niet klaar. Weet ook dat slaapregressies tot 6 weken kunnen duren en je kindje er dus flink wat last van kan hebben. Ik kan me voorstellen of je afvraagt op welke momenten er sprake kan zijn van een slaapregressie. Hieronder geef ik je daar graag een uitleg over.

Slaapregressie bij kindjes van 1 maand

Tijdens de eerst maand van je kindje wordt hij gelukkig nog niet geplaagd door een slaapregressie. Je kindje heeft daarnaast ook nog eens het voordeel dat het een flinke dosis melatonine van de moeder heeft meegekregen waardoor het slapen gedurende de eerste 2 weken vaak heel goed gaat.

Slaapregressie bij kindjes van 2 maanden

De melatonine die kindjes bij de geboorte hebben meegekregen verdwijnt langzaam uit het lichaam van je kindje. Het slapen kan daardoor wat minder soepel verlopen maar er is nog geen slaapregressie die het allemaal nog zwaarder maakt. Over het algemeen kunnen kindjes in hun tweede maand prima slapen maar hebben ze wel wat meer hulp nodig.

Slaapregressies bij kindjes van 3 maanden

Tijdens de derde maand is er nog geen slaapregressie waar je kindje echt hinder van ondervindt. Je merkt wel dat de eigen melatonine aanmaak op gang komt en dat het circadiaans ritme steeds meer vorm krijgt. Een mooi dag-/nachtritme mag gaan ontstaan.

Slaapregressie bij kindjes van 4 maanden

Bij 4 maanden is daar de eerste slaapregressie. En meteen ook een pittige slaapregressie. Je kindje kan ineens korte slaapjes gaan doen en niet zomaar meer weg te leggen zijn. Het is vaak erg zoeken voor iedereen wat werkt en wat niet. Zeker als er in het begin sprake was van een droomslaper kan dit een enorme tegenvaller zijn.

Slaapregressie bij kindjes van 5 maanden

De slaapregressie van 4 maanden kan zeker nog doorwerken en daar kan je kindje ook echt nog last van hebben. Een slaapregressie kan tot 6 weken duren. Je wilt er vooral voor zorgen dat je kindje in ieder geval genoeg slaapt om oververmoeidheid te voorkomen.

Slaapregressie bij kindjes van 6 maanden

Bij 6 maanden komen kindjes over het algemeen weer in wat rustiger vaarwater. Fijn om even adem te halen. Bij sommige kindjes ontstaat er ook wat ritme en regelmaat en ook dit geeft rust. In deze periode kun je ook werken aan slaap om eventuele problemen vlot te trekken.

Slaapregressie bij kindjes van 7 maanden

Bij 7 maanden hebben kindjes geen last van een slaapregressie en lijken ze nog steeds in rustig vaarwater te zitten. Uiteraard kent deze fase weer zijn eigen uitdagingen door bijvoorbeeld tandjes, introductie van vaste hapjes of fysieke mijlpalen.

Slaapregressie bij kindjes van 8 maanden

En ook bij 8 maanden blijft je kindje niet gespaard. Wederom is er een slaapregressie in deze periode en ook nog een sprongetje en kan je kindje veel last hebben van eenkennigheid en scheidingsangst. Al met al niet de gemakkelijkste periode om doorheen te gaan voor zowel je kindje als jou.

Slaapregressie bij kindjes van 9 maanden

Zoals al gezegd kunnen slaapregressies tot 6 weken duren. Niet gek als deze periode dus nog wat struggles kent en je merkt dat je kindje niet lekker in zijn vel lijkt te zitten. Nog steeds belangrijk om te werken aan genoeg slaap om oververmoeidheid te voorkomen.

Slaapregressie bij kindjes van 10 maanden

Bij 10 maanden zien we geen slaapregressie, maar er is wel een (ontwikkel)sprong. Het hoeft dus niet zo te zijn dat deze periode zonder slag of stoot verloopt. Ook kunnen tandjes voor onrust zorgen en kan je kindje nog steeds moeite hebben met eenkennigheid of scheidingsangst. Al met al niet de meest gemakkelijke periode voor je kindje.

Slaapregressie bij kindjes van 11 maanden

In deze maand zien we geen slaapregressie maar kan je kindje nog wel aan het bijkomen zijn van de slaapregressie op 8 maanden. Belangrijk om de behoeften van je kindje goed in de gaten te houden en daar ook naar te handelen. Oververmoeidheid wil je voorkomen door je kindje genoeg slaapmogelijkheden te bieden.

Slaapregressie bij kindjes van 12 maanden

Net op de valreep van het eerste jaar komt er toch nog een slaapregressie om de hoek kijken. Gelukkig is dit over het algemeen een lichte slaapregressie. Maar omdat kindjes op 8 maanden een heftigere slaapregressie hebben kan het voelen als één lange periode die niet zo lekker loopt. Aan het einde van deze periode zit je vaak op 2 slaapjes en kan de dag (aardig) voorspelbaar verlopen.

Na het eerste jaar wordt het even wat rustiger

Na het eerste jaar komt er vaak een periode van meer rust. Gelukkig maar. Iedereen kan even ademhalen en terugkijken op een bijzonder en vaak bewogen eerste jaar. De ene na de andere mijlpaal is behaald en als kers op de taart heb je het eerste jaar als ouder overleefd.

Slaapregressie bij kindjes van 18 maanden

Er volgt dan een slaapregressie zo rond de 18 maanden. Doordat je kindje ouder wordt zie je dat deze slaapregressie zich ook al eerder voor kan doen. Het kan ook zijn dat deze slaapregressie langer lijkt te duren en meer ‘kruim’ kost. Het is ook niet gek als je dan echt weer moet zoeken wat werkt en wat niet.

Slaapregressie bij kindjes van 24 maanden

De ‘laatste’ echte slaapregressie zien we ergens rond de 2 jaar. Maar er zijn ook genoeg kindjes waarbij die zich pas openbaart bij de 2,5. Lastig is dus om soms te achterhalen wat de oorzaak is als er problemen zijn op het gebied van slaap maar weet dat er dus een kans is dat een slaapregressie roet in het eten gooit. Gelukkig is daarna het ergste leed over het algemeen geleden als we het hebben over slapen. Als de basis goed zit lijkt het op het gebied van slaap vanaf nu rustig te worden.

Wil jij weten of een slaapregressie de oorzaak is voor de slapeloze nachten?

ik kan me voorstellen dat je soms behoorlijk wanhopig wordt van die slapeloze nachten. Of als de dagen eindeloos lijken te duren omdat dutjes niet of moeizaam gaan. Twijfel jij aan de oorzaak? Weet jij niet of je kindje last heeft van een slaapregressie of iets anders? Of ben jij heel benieuwd wat je kan doen om die slaapregressies beter door te komen? Stuur me een berichtje en ik kijk graag met je mee.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer