Je ziet op de klok dat het tijd is voor het volgende dutje. Maar je ziet er als een berg tegenop. Je kindje begint namelijk standaard te huilen als hij zijn bedje ziet. En niet een beetje jammeren. Nee echt huilen. Het soort huilen waardoor jij het niet voor elkaar krijgt om je kindje in zijn bedje te laten. Logisch dat je op een gegeven moment gewoon geen zin meer hebt in dit gevecht en met je handen in het haar zit.
Jouw kindje is niet de enige
Misschien voelt het voor jou alsof jouw kindje de enige is die gaat huilen zodra hij zijn bedje ziet. Misschien zie je op social media nou juist tegenovergestelde berichten. Kindjes die zelfstandig (blij) naar hun bedje lopen. Of kindjes die zich heerlijk op hun gemak voelen in hun bedje. Het kan dan ook echt voelen alsof jouw kindje echt de uitzondering op de regel is. Maar geloof mij, dat is niet het geval. Er zijn genoeg kindjes die moeten huilen zodra het bedje in zicht komt.
Het huilen kan (over het algemeen) 2 redenen hebben
De vraag is natuurlijk waarom jouw kindje moet huilen als het bedje in zicht komt. In grote lijnen zijn er 2 redenen waarom kindjes huilen als het bedje in zicht komt; oververmoeidheid of een negatieve slaapassociatie. Uiteraard kunnen er ook nog andere oorzaken zijn. Bijvoorbeeld KNO problemen die je kindje al ‘herkent’. Een ander gedrag dat sommige ouders opmerken, is dat hun baby alleen op hen wil slapen. Als je hier meer over wilt weten, lees dan Is het erg als mijn baby alleen op mij slaapt? Door het liggen kan er bijvoorbeeld druk op de oortjes komen wat heel vervelend voelt of echt pijn kan geven. Als je denkt dat daar sprake van is kun je dit uiteraard altijd bij de huisarts laten checken.
De oververmoeidheid en negatieve slaapassociatie hebben vaak ook samenhang
Wat we vaak zien is dat kindjes die geen fijn slaapritme hebben en veel hulp nodig hebben bij het slapen oververmoeid raken. Doordat ouders op een bepaald moment toch behoefte hebben aan ruimte kiezen ze ervoor om hun kindje in bed te gaan leggen. Het kindje ligt vaak op de verkeerde momenten in bed en is niet gewend om zelf in slaap te vallen. Dit zorgt voor frustratie en je kindje kan dit maar op 1 manier uiten; huilen. Uiteindelijk ontstaat er een vicieuze cirkel waarin het kindje alleen maar meer vermoeidheid ontstaat, meer frustratie en meer onbegrip.
Het is belangrijk om terug naar de basis te gaan
Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat het bedje weer een plek wordt waar je kindje graag wil zijn. Waar het zich op zijn gemak voelt en waar het zich ook durft over te geven aan slaap en dit in zijn eentje kan. Dit kun je alleen niet in 1 dag bereiken. Daarvoor zijn er meerdere kleine stapjes nodig. Uiteindelijk ga je wel werken aan dit doel maar verwacht geen onrealistische resultaten. Dat staat het doel namelijk alleen maar in de weg. Belangrijkste stap is om de aanwezige oververmoeidheid weg te werken. Een oververmoeid kindje kan namelijk maar heel lastig nieuwe gewoonten aanleren.
Tijdelijk meer hulp bieden is vaak een oplossing
Om oververmoeidheid weg te werken is het vaak noodzakelijk om je kindje tijdelijk meer hulp te bieden bij het in slaap vallen. Dat is ook helemaal oké. Door er eerst voor te zorgen dat er voldoende slaapuren worden gemaakt kun je een basis gaan leggen waarop je weer verder kunt. Als er eenmaal voldoende slaap is en een goed ritme kan er weer verder gewerkt worden aan de volgende stap.
Stap voor stap ga je opbouwen
Het kan best pittig zijn om niet in 1 keer van A naar Z te gaan. Maar echt alle kleine stapjes geduldig af te werken. Het is wel heel belangrijk om het in kleine stapjes te doen. Op die manier kunnen nieuwe gewoonten ook echt eigen worden. Dat is noodzakelijk om een blijvende verandering teweeg te brengen. Daarnaast is het ook belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er periodes zijn waarin je kindje meer hulp nodig heeft en het werken aan nieuwe slaapgewoonten eigenlijk niet mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld tijdens een slaapregressie, ziekte of woelige periodes.
Wil jij graag hulp bij het stap voor stap werken aan gezonde slaapgewoonten? Neem dan vooral contact met mij op
Het stap voor stap aan slaap werken is niet altijd even gemakkelijk. Soms weet je niet waar te beginnen of wanneer het tijd is voor de volgende stap. Ik denk graag met je mee. Kijk vooral op de website van One Two Dream naar het aanbod van de manieren waarop ik je kan helpen of stuur me een berichtje. Samen kunnen we afstemmen wat jullie nodig hebben om back on track te komen.