Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Mijn kindje heeft last van nachtmerries of night terrors

Wordt jouw kindje na bedtijd compleet in paniek wakker? En lijkt het wel alsof je niet tot hem door kan dringen. Of heeft jouw kindje last van spoken en is hij midden in de nacht amper te troosten. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je kindje droomt of nachtmerries heeft. Of misschien heb je ook wel ooit van de term ‘night terrors’ gehoord. Ben jij nou nieuwsgierig naar wat wat is? In dit artikel geef ik je uitleg en tips.

Nachtmerrie, night terror of iets anders

Als jouw kindje huilend en in paniek wakker wordt is het belangrijk om eerst te achterhalen waar je kindje last van heeft. Iedere oorzaak kent namelijk een andere aanpak en de oplossingen zijn ook niet gelijk. Het kan lastig zijn om te ontdekken wat het nu is, maar er zijn dingen die je kunnen helpen om vast te stellen waar je kindje last van heeft. Belangrijk is om bijvoorbeeld naar de leeftijd te kijken. De echte kleintjes hebben nog geen nachtmerries. Night terrors kunnen zich wel voordoen vanaf 6 maanden, maar het kan ook zijn dat je kindje in paniek is omdat de veilige omgeving waarin hij in slaap is gevallen weg is. Dit zien we vaak als je kindje en afhankelijke slaapassociatie heeft.

Het tijdstip van wakker worden kan ook al duidelijkheid geven

Vaak is het tijdstip van wakker worden ook een goede indicatie om te beoordelen waar je kindje last van heeft. Is je kindje in de eerste helft van de nacht wakker heb je vaker te maken met een night terror. De nachtmerries ontstaan vaak pas in het tweede gedeelte van de nacht. Heb je te maken met een afhankelijke slaapassociatie kan het zowel in het begin als gedurende de nacht voorkomen.

Hoe gedraagt je kindje zich als hij wakker is?

Je kunt het verschil tussen een night terror en een nachtmerrie ook goed merken aan het gedrag/de reactie van je kindje. Merk je dat je kindje zich laat troosten? Aanspreekbaar is? Rustig wordt van knuffelen? Dan heb je te maken met een nachtmerrie. De dag erna zal je kindje ook nog prima weten te vertellen wat er is gebeurd en kan hij zich de nachtmerrie ook soms nog herinneren. Is je kindje echter totaal in paniek, niet aanspreekbaar, reageert hij zelfs heftiger op jouw poging om te troosten? Dan is er waarschijnlijk sprake van een night terror. Het gekke is ook dat je kindje de dag erna zich ook niets meer zal herinneren van wat er is gebeurd. Bij een afhankelijke slaapassociatie is je kindje goed te troosten, zal hij ook misschien zelfs weer direct verder slapen zodra jij hem veilig in je armen hebt genomen of bijvoorbeeld zijn speen hebt teruggegeven.

Hoe ga je om met een nachtmerrie of night terror?

Logisch dat je wilt weten wat je nu het beste kunt doen als je kindje last heeft van een nachtmerrie of een night terror. Belangrijk is dus om eerst vast te stellen waar je kindje last van heeft. De aanpak is namelijk behoorlijk anders. Bij een night terror wil je aanwezig zijn, maar je kindje geen prikkels of stimulans geven. Je blijft erbij om te zorgen dat je kindje zichzelf niets aan kan doen of zich kan bezeren. Maar knuffelen of troosten kun je beter niet doen. Je hebt dan namelijk kans dat je kindje meer in paniek raakt of dat het langer duurt. Bij een nachtmerrie wil je nou juist wel je kindje troosten en een veilig gevoel geven. Eventueel praat je erover om de angst weg te halen.

Kun je iets doen om het te voorkomen?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Het is dus ook fijn als je iets kunt ondernemen om de night terror, nachtmerries of afhankelijke slaapassociatie te voorkomen. Afhankelijk van waar je kindje last van heeft kun je verschillende dingen ondernemen. Bij een night terror wil je vooral kijken naar de dag, het tijdstip van slapen en het bedtijd ritueel. Door daar aanpassingen in te doen kun je al veel leed voorkomen. Bij een afhankelijke slaapassociatie wil je werken aan het zelfstandig in slaap kunnen vallen waardoor je kindje niet meer in paniek wakker hoeft te worden. Dat is vaak een proces waarbij je stapje voor stapje aan de slag gaat. Wat betreft een nachtmerrie kun je dat op heel vele manieren aanvliegen. Ik denk daarin graag mee met ouders over een persoonlijke aanpak wat bij hen past.

Heeft jouw kindje nachtmerries of last van night terrors? Ik help je graag

Loop jij er nou tegen aan dat je kindje in paniek wakker wordt en weet jij niet zo goed de vinger op de zere plek te leggen? Samen komen we er achter waar je kindje last van heeft en hoe je daarmee aan de slag kun gaan. Ik kan je handvatten geven waarmee je direct aan de slag kan gaan om zo het slapen van je kindje weer te verbeteren. Neem vooral contact met me op zodat ik kan kijken wat ik voor je kan betekenen.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer