Niets zo leuk dan je kindje dat zich ontwikkelt. Dat steeds meer kan. Zelfstandig zitten, kruipen, zich optrekken en gaan staan. Misschien ben je ook wel heel nieuwsgierig naar wanneer de eerste stapjes zich gaan aan dienen. De keerzijde is ook dat al die ontwikkelingen ook van (negatieve) invloed kunnen zijn op het slaapgedrag van je kindje.
Fysieke sprongen kunnen zorgen voor tijdelijk slechter slaapgedrag van je kindje
Voor ons zijn de fysieke ontwikkelingen die je kindje doormaakt al heel bijzonder. Het is echt een mijlpaal. Kun je nagaan hoe groot de veranderingen, verwondering en verbazing bij je kindje is. Ineens blijkt hij over geheel nieuwe skills te bezitten die zijn wereld compleet op zijn kop zetten. Ineens ziet alles er anders uit als je dingen zittend of staand kan bekijken in plaats van liggend op je buik. En kun je je voorstellen hoeveel groter je wereld wordt als je zelfstandig in staat ben om voort te bewegen in plaats van afhankelijk te zijn waar iemand je naar toe brengt en weer neerlegt. Dit soort fysieke mijlpalen moeten ook verwerkt worden. Dit gebeurd over het algemeen tijdens de slaap. Niet gek dus dat je kindje tijdelijk slechter gaat slapen als hij ineens nieuwe skills heeft. Bij een goede slaapbasis zal je merken dat je ook vrij gemakkelijk weer in rustiger (slaap)vaarwater terecht komt.
Het kan zijn dat je kindje zijn nieuwe skills ook in bed gaat uit proberen
Een kindje snapt nog niet zo goed dat het slimmer is om in bed rust te nemen. Om nieuwe energie op te doen om daarna weer verder te gaan met ontwikkelen en ontdekken. Dat zorgt ervoor dat je kindje met zijn nieuw verworven skills ook in bed aan de slag wil gaan bijvoorbeeld. Denk aan het optrekken/gaan staan in het ledikantje. Hartstikke leuk, maar als je kindje nog niet in staat is om zelf weer te gaan zitten of liggen wordt het natuurlijk best lastig. Daar komt ook nog eens bij dat kindjes in deze fase goed weten hoe het werkt om de aandacht van papa of mama te trekken.
Onze dochter kon ons heel goed voor de gek houden
Onze oudste dochter was zo’n uitstekend voorbeeld van een kindje dat lekker aan de gang ging met haar nieuwe skills. En dit heel goed wist te combineren met het testen van papa en mama. Tijdens 1 van haar dutjes hoorde ik haar langere tijd wat jammeren. Ik maakte me niet direct heel veel zorgen en liet haar ook even begaan. Iedereen kan immers een keer tijd nodig hebben om in slaap te vallen. Het jammeren hield aan en werd uiteindelijk ook wel echt huilen wat ik niet kende. Toen ik een kijkje ging nemen in de slaapkamer bleek dat ze zich had opgetrokken aan de spijlen van het ledikantje, maar ze had nog niet ontdekt hoe ze weer kon gaan zitten en/of liggen. Ai. Schuldgevoel all over uiteraard. Want ik had mijn kindje dus niet eerder geholpen en ze was inmiddels vast en zeker hartstikke moe. De dagen erna ging ik daarom ook veel sneller dan normaal bij haar kijken om te zien of ze niet misschien weer was gaan staan en ik haar dus moest helpen met gaan liggen. Het duurde niet lang voordat mevrouw dit prima door had. Dus dan kwam ik haar kamer binnen en lag (of zat) ze met een big smile al naar de deur te kijken wanneer ik binnen zou komen lopen om haar weer aandacht te geven. Niet de bedoeling dus.
Een babyfoon met camera kan een oplossing zijn
Je wilt natuurlijk voorkomen dat je voor de gek wordt gehouden of wordt bespeeld door je eigen kind. Onze redding kwam toen onze dochter in die periode de babyfoon ook (per ongeluk) kapot gooide (oeps) waardoor er een nieuwe moest komen. We hebben toen een babyfoon met camera aangeschaft. Op die manier kon ik zien of het huilen/jammeren een geldige reden had (omdat ze dus was gaan staan en niet meer kon gaan liggen) of dat ze op zoek was naar aandacht wat ik niet wilde “belonen”. Uiteraard kun je het ook op andere manieren oplossen maar voor ons was de babyfoon met camera in deze situatie een uitstekende oplossing. Daarnaast is het handig om buiten de slaapjes om te oefenen met hoe ze het zelf op kunnen lossen. Stimuleer je kindje om zelf te ontdekken hoe het kan gaan zitten wanneer het staat. En als je dus wel op en neer moet lopen, probeer dan zo consequent mogelijk te zijn en te blijven. Geef je kindje niet de gewenste (positieve of negatieve) aandacht. Hou het saai, rustig en stil. En het belangrijkste; volhouden.
Wil jij graag tips and trics om deze fase door te komen? Stuur me vooral even een berichtje
Ik kan me voorstellen dat deze (nieuwe) periode weer voor nieuwe uitdagingen zorgt waar je graag over wilt sparren. Ik denk graag met je mee om te kijken hoe je specifieke situaties het beste aan kan pakken. Kijk vooral op de website van One Two Dream naar het aanbod van mijn diensten of stuur mij een berichtje. Er zit vast een manier bij waarop ik jullie kan helpen.