Je had het je zo mooi voorgesteld. Een nieuwe baby. En je eerste kindje zou daar super lief voor zijn. Jullie zaten al in zo’n lekkere flow dat eentje extra vast en zeker prima zou gaan. De tijd was tot op heden ook voorbij gevolgen. Ergens weet je misschien nog wel dat de new born fase best zwaar kan zijn, maar je hebt er alle vertrouwen in. En dan ineens blijkt je oudste kindje toch niet zo fan te zijn van het nieuwe broertje of zusje wat er ineens is. Je hebt het idee dat je oudste zelfs jaloers is.
Het jaloers zijn kan zich op verschillende manieren uiten
De kans is heel groot dat je oudste kindje nog niet kan benoemen dat het jaloers is. Maar dat je het wel merkt omdat het gedrag van je kindje anders is. Het jaloers zijn kan op heel veel verschillende manier geuit worden. Je oudste kan vervelend gedrag gaan vertonen, gemeen gaat doen. Niet alleen tegen nou, maar ook tegen de baby. Het is ook heel goed mogelijk dat je oudste zich ineens weer jonger gaat gedragen. Zich misschien zelfs als een baby gaat gedragen. Ineens niet meer alleen willen slapen, overal hulp bij willen of niets meer (zelf) willen eten.
Zou jij jaloers zijn als je in de schoenen van je kind zou staan?
Het is niet meer dan logisch dat dit gedrag je tot wanhoop drijft. Je hebt het al druk genoeg met je newborn en dan moet je ook nog dealen met dit gedrag. Hoe dan?! Hoe moeilijk het ook is, probeer je te verplaatsen in je oudste. Hoe zou jij het vinden als jouw partner ineens thuiskomt met die collega of vriend waar het eerder wel eens over is gegaan maar die je nog nooit hebt gezien. En als klap op de vuurpijl blijft die collega of vriend ook eten. En slapen. En die gaat dus ineens niet meer weg. En omdat die collega of vriend nog even moet wennen aan jullie huis kunnen jullie ineens niet uit eten terwijl dat wel was afgesproken. En je partner zou je helpen met de was. Maar daar is ineens ook geen tijd meer voor. Je moet het allemaal maar even alleen doen en uitzoeken. Zou jij enthousiast zijn?
Probeer op de juiste manier te reageren op het jaloerse gedrag
Als je je kan verplaatsen in je oudste kun je begrip opbrengen voor de emoties die hij voelt. Sowieso zijn zulke grote emoties voor kindjes erg moeilijk. Ze voelen zo veel maar weten gewoonweg niet wat ze er mee aan moeten. Mopperen, boos worden of geïrriteerd raken zal eerder olie op het vuur zijn dan dat het helpt. Dat maakt je niet minder menselijk als je wel boos wordt of moppert op je kindje. Probeer het alleen zo veel mogelijk in perspectief te plaatsen. Geef niet alleen je oudere kindje(s) de ruimte om te groeien en te wennen, maar ook jezelf. Jij moet ook wennen aan de nieuwe rolverdeling in huis.
Slaapproblemen door jaloers gedrag zijn ook heel normaal
Het kan ook zijn dat je oudste ineens weer moeilijk slaapgedrag gaat vertonen. Het weigeren van dutjes overdag bijvoorbeeld. Of erop staan dat je bij hem blijft tot hij slaapt. Of midden in de nacht meer nabijheid zoeken en ineens weer vaker wakker worden. Weet dat dit dus heel normaal gedrag is. Dat wil niet zeggen dat je eraan toe moet geven. Uiteraard mag dat wel als het voor iedereen goed voelt. Je gaat namelijk samen ontdekken welke dynamiek voor jullie werkt.
Als ervaringsdeskundige voorzie ik je graag van praktische tips als he gaat om jaloers gedrag
Loop jij toch vast of merk je dat je in gewoonten vervalt waar je je eigenlijk niet happy bij voelt? Ik denk graag met je mee. Als ervaringsdeskundige (mama van 3 kindjes) weet ik je niet alleen van theorie te voorzien maar kan ik ook op praktische wijze met je meedenken hoe je bepaalde problemen aan kan pakken, kunt voorkomen of kunt oplossen. Neem contact met me op als je wilt kennismaken om te ontdekken wat ik voor jullie kan betekenen.