Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Mijn baby valt altijd tijdens een voeding in slaap

Ken je de term food coma? Dat je zoveel hebt gegeten dat je daarna nog maar 1 ding wilt doen; een heerlijk dutje. Het grappige is dat baby’s soms ook lijken te doen aan dit fenomeen. Tijdens een voeding merk je al dat je baby steeds relaxter wordt. En voor je het weet is hij in slaap gevallen. Gewoon halverwege een voeding. En als je dan je borst uit de mond haalt of de speen van het flesje komt er 0 reactie van je kindje. Of hooguit een zucht met een gelukzalige glimlach daarna. Ik vind dit altijd een mega schattig plaatje.

Heb je een probleem als je baby op een voeding in slaap valt?

Ik kan me wel voorstellen dat je als ouder eigenlijk wilt weten of het een probleem is als je baby op een voeding in slaap valt. In principe niet. Sowieso is er pas een probleem als jij vindt/voelt dat het een probleem is. Dus zolang jij/jullie je er comfortabel bij voelt/voelen dat je kindje op een voeding in slaapt valt is er ook geen probleem. Merk je dat je er onzeker of onrustig van wordt? Of merk je dat de dagen met je kindje niet helemaal soepel lopen en de voedingen ook maar rommelig verlopen? Dan kan het wel verstandig zijn om eens te kijken naar dat in slaap vallen op een voeding.

Hoe lang kan een baby wakker zijn?

Laten we het eerst even kort hebben over de wakkertijd. De wakkertijd is de tijd die je kindje gemiddeld genomen wakker kan blijven tussen twee slaapjes in. In deze tijd wil je overigens meerdere dingen doen. Je wilt je kindje voeden, verschonen, nog wat knuffelen waarschijnlijk en misschien ook je kindje even wat laten spelen en ontdekken in de box. Het probleem is vaak dat ouders denken dat hun kindje in staat is om veel langer wakker te zijn dan dat ze daadwerkelijk kunnen. Ter verduidelijking, gemiddeld kunnen kindjes tot zo’n 8 weken een wakkertijd van maximaal 60 minuten aan. Als je over een gemiddelde voeding dan al 20 à 30 minuten doet wordt het soms bijna een race tegen de klok. De wakkertijd is wel belangrijk om in de gaten te houden. Ga je over die wakkertijd heen dan heb je kans dat je kindje minder gemakkelijk in slaap gaat vallen omdat ze al te moe zijn. En dat vervolgens het slaapje wat ze doen ook nog eens (kwalitatief) minder is.

Het beste voed je je kindje na een slaapje

De makkelijkste manier om te voorkomen dat je kindje steeds in slaap valt op een voeding is om te voeden direct ná een slaapje. Uiteraard als het ook wel echt tijd is voor een nieuwe voeding. Het voordeel van direct voeden na een slaapje is dat je kindje ook (over het algemeen) goed uitgerust is. Het heeft voldoende energie en kan daarom een voeding ook goed tot zich nemen. Je kindje drinkt dus beter en kan er ook voor zorgen dat hij echt drinkt wat hij nodig heeft zonder dat hij overvallen wordt door zijn slaapje.

Overigens, het is niet alleen het in slaap vallen tijdens de voeding waar ouders vragen over hebben. Een andere veelvoorkomende zorg is of het goed is als een baby alleen op de ouder slaapt. Als je je hierover zorgen maakt, bekijk dan mijn andere artikel, Is het erg als mijn baby alleen op mij slaapt?

Als je kindje altijd in slaap valt op een voeding kan er een slaapassociatie ontstaan

Misschien heb je al een keer gehoord van de term ‘slaapassociatie’. Een slaapassociatie is iets, iemand of een handeling wat je kindje nodig heeft om in slaap te vallen. Je hebt afhankelijke en onafhankelijke slaapassociaties. En een slaapassociatie hoeft ook niet per definitief iets slechts te zijn. In tegendeel. Als jouw kindje weet dat als hij zijn slaapzakje aan heeft, een bepaald muziekje hoort en zijn knuffeldoekje voelt, dat het dan tijd is om een dutje te gaan doen, dan heb je een hele mooie onafhankelijke slaapassociatie te pakken. Valt je kindje altijd in slaap op een voeding en lukt het hem eigenlijk niet om zonder voeding in slaap te vallen, dan heb je te maken met een afhankelijke slaapassociatie. Het verschil is dat hij bij de onafhankelijke slaapassociatie in slaap kan vallen ook al leg jij hem wakker op bed. De geluiden en ‘spulletjes’ zijn de triggers voor je kindje. Verder heeft hij niets nodig en is hij in staat om zelfstandig een trip richting dromenland te maken. In tegenstelling tot een voeding. Hij heeft daarbij zijn ouder of verzorger nodig die hem van een voeding voorziet. Dat betekent dus ook dat jij niet weg kan gaan voordat je kindje echt vertrokken is naar dromenland.

Het liefste willen we een afhankelijke slaapassociatie voorkomen

De reden dat we een afhankelijke slaapassociatie willen voorkomen is omdat het je kindje kan belemmeren om een langere ruk (met name) in de nacht te gaan maken. Na een slaapcyclus wordt je kindje (en wij als volwassenen overigens ook) namelijk wakker. Het doel is dat je kindje (uiteindelijk) zelfstandig meerdere slaapcycli aan elkaar gaat koppelen zonder daar hulp voor nodig te hebben. Zo ontstaat er namelijk een langere periode van slaap. Maar als jouw kindje enkel op een voeding in slaap kan vallen ontstaat er zodra hij wakker wordt na 1 slaapcyclus paniek. Je kindje wil nog wel verder slapen en heeft dat ook nog nodig maar hij weet simpelweg niet hoe. Zijn vaste factoren ontbreken en je kindje heeft niet de skills om ervoor te zorgen dat hij zelfstandig in slaap kan vallen maar heeft jouw hulp daar voor nodig. Met andere woorden het doorslapen kan in gevaar komen.

Als je denkt dat er sprake is van een slaapassociatie zal deze afgebouwd moeten worden

Het kan zijn dat jouw kindje echt afhankelijk is van een voeding om in slaap te vallen. En dat er een moment komt dat je dit toch graag anders wilt zien. Weet dat je dit niet in 1 of 2 dagen voor elkaar krijgt. Afhankelijk ook van hoelang je kindje al gewend is om op een voeding in slaap te vallen zal je dit rustig aan af moeten bouwen. Probeer je daarbij ook te verplaatsen in je kindje. Als jij je hele leven gewend bent om iets te doen kost het jou ook tijd en energie om dit af te leren. Het is niet onmogelijk maar je kunt dit ook niet overhaasten. Dat moet je ook niet willen.

Wil jij graag hulp of twijfel je of er sprake is van een slaapassociatie? Ik kijk graag met je mee

Het afbouwen van een slaapassociatie is niet iets wat je ‘even’ kan doen. Neem daar dus de tijd voor. Vind je het lastig om een goede aanpak te bedenken? Of twijfel je of er sprake is van een slaapassociatie? Lees dan ook mijn slaapgids “van 0 tot 6 maanden”. Neem vooral contact met mij op. Op de website van One Two Dream vind je alle mogelijkheden. Samen kunnen we bekijken wat er aan de hand is en wat een handige weg is.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer