Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Mijn baby is de hele dag wakker maar slaapt ‘s nachts wel

Natuurlijk is het super fijn als je baby van die heerlijk lange nachten maakt. Ook als ouder zijnde knijp je dan vaak in je handen. Wat een geluk. Dat je kindje overdag veel wakker is neem je op de koop toe. Eigenlijk is het ook wel gezellig. Zo kun je er lekker vaak op uit en zit je ook niet zo aan huis gekluisterd. Ideaal. Ik snap deze gedachte heel goed. En ik wil echt geen party-pooper zijn maar ik wil je wel graag waarschuwen. Deze situatie lijkt misschien ideaal maar kan zomaar omslaan waardoor je ineens met je handen in het haar komt te zitten.

Je ziet dit gedrag vaak bij de allerkleinsten

Een baby wordt geboren als een blanco vel papier. Niet alleen qua ervaringen maar ook hoe alles intern en extern werkt. Dat betekent ook dat alle ritmes en radartjes nog ingesteld moeten worden. En die radartjes zijn heel belangrijk voor het creëren van een dag- en nachtritme. Maar ook voor het krijgen van een gezond slaapritme. En die ritmes en radartjes kunnen eigenlijk alleen goed ingesteld worden als er ook goed geslapen wordt.

Als een baby alleen in de nacht goed slaapt raakt hij oververmoeid

Hoe ideaal de situatie ook al lijkt het is dus helaas geen wenselijke situatie. Je baby is namelijk nog niet in staat om zo’n lange tijd achter elkaar wakker te blijven. Je baby heeft nou juist slaap nodig om prikkels te verwerken. Maar ook om te groeien, uit te rusten en energie bij te tanken. Doordat hij overdag steeds niet slaapt of heel weinig raakt je kindje op den duur oververmoeid. Uiteindelijk gaat dit ook resulteren in slechtere nachten. Zeker zo rond de leeftijd van 4 maanden. Doordat je kindje oververmoeid raakt gaat hij steeds slechter in slaap vallen. Maar vaak worden de slaapjes ook korter en is er meer strijd. Je kindje wordt vaak ook humeurig en kan meer gaan huilen. Je raakt snel in een vicieuze cirkel en blijft dan achter de feiten aan lopen.

Slaap overdag draagt bij aan een het verwerken van prikkels en instellen van ritme

Je wilt natuurlijk voorkomen dat de nachten uiteindelijk slecht gaan verlopen. En daar is maar 1 oplossing voor. Zorgen dat overdag ook wordt geslapen. Doordat je kindje overdag ook gaat slapen is er op dat moment al ruimte voor het verwerken van prikkels. Je kindje krijgt ook nieuwe energie. Je voorkomt dat je kindje oververmoeid raakt en er ontstaat een ritme. Door dit in te stellen voorkom je dat de nachten hopeloos worden.

Werk aan gezond slaapgedrag overdag en ‘s nachts

De key bij dit soort ‘problemen’ is om je kindje dus overdag ook te helpen aan meer slaap. Slaap doet slapen. Dus in plaats van je kindje op zijn tandvlees te laten lopen van de vermoeidheid ga je hem nou juist een enorm plezier doen door hem overdag ook aan slapen toe te laten komen. Je kindje raakt niet oververmoeid. In tegendeel; er is ook overdag voldoende energie om alle nieuwe indrukken, prikkels en ontdekkingen te verwerken. Op die manier blijven de nachten ook goed gaan en kom je niet in een vicieuze cirkel van een steeds vermoeider kindje wat steeds slechter in slaap kan vallen en steeds kortere slaapjes gaat doen.

Heb je hulp nodig of heb je vragen? Bij One Two Dream kijken we graag met je mee

Natuurlijk is het soms heel lastig om te bedenken hoe je kindje aan meer slaap overdag gaat helpen. Zit jij met je handen in het haar en heb je geen idee hoe je dit aan kan pakken? Geen nood! One Two Dream biedt voldoende mogelijkheden om je te ondersteunen. Kijk op de website voor alle mogelijkheden. Mocht je twijfelen mag je me altijd een berichtje sturen. Of je kiest voor de slaapgids ‘Je kindje en slaap van 0 tot 6 maanden’. Een praktische gids waarin ik je uitleg wat je de eerste 6 maanden kan verwachten en waar je rekening mee wilt houden.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer