Vraag & Antwoord
Is samen slapen met je kindje verkeerd?

Morris heeft bij mij geslapen. Ja, je leest het goed. Zelfs als slaapcoach heb ik mijn eigen kindje laten slapen op mijn borst. Vreemd genoeg voelt dit als een bekentenis waarbij ik mezelf afvraag wat anderen hiervan denken. Niet alleen als we het hebben over de principes van veilig slapen. Maar ook wat zullen anderen wel niet denken? Dat ik, als expert op het gebied van slaap, mijn kindje op mij heb laten slapen. Dan moet er vast iets mis zijn met mijn skills als slaapcoach als mijn kindje op mij moet slapen. Want ik doe duidelijk iets verkeerd of fout. Laat me dit moment aangrijpen om enkele hardnekkige overtuigingen over ‘goed’ en ‘fout’ in de wereld van het ouderschap en slapen te onderzoeken.

Laten we geen problemen creëren die er niet zijn

Voor mij staat altijd voorop dat ik mijn diensten graag aanbied. Maar ik wil geen problemen creëren om mijn diensten te verkopen. Voordat ik ouders adviseer, is het belangrijk om zeker te weten dat er daadwerkelijk sprake is van een ‘probleem’. Elk kind volgt zijn eigen slaappatroon en het is belangrijk om ouders volledig aan boord te hebben. Als je iets wilt veranderen, is motivatie van essentieel belang. Het komt meer dan eens voor dat ouders eigenlijk tevreden zijn met de huidige situatie, maar de omgeving keurt het af. Als ouders dan hulp willen, wordt het moeilijk om het gewenste resultaat te bereiken. Want wat willen ouders eigenlijk bereiken? En daarnaast adviezen opvolgen die niet goed voelen of voor je gevoel overbodig zijn, is heel moeilijk. Daarnaast gaat het vaak tegen hun gevoel in, en dat gevoel is van grote waarde.

Soms moet je afwijken van de basis

Morris, mijn eigen zoontje, staat bekend als een voorbeeldige slaper. Zelfstandig in slaap vallen, lange dutjes, slaapt ‘s nachts door, overdag vrolijk en een gezonde ontwikkeling. Zijn slaapbasis is stevig en consistent. Ook bij anderen (bij opa, oma, of het kinderdagverblijf) slaapt hij als een roos. Afgelopen weekend was hij ziek. En daardoor duidelijk uit zijn humeur. Overdag was het niet snel goed en wilde hij vooral getild en vastgehouden worden. ’s Nachts ging het ook niet zoals we van hem gewend waren. Als ik hem vast had, zachtjes wiegde en op mijn schouder had liggen was het wel goed. Hij had duidelijk behoefte aan geborgenheid, liefde en steun. Die gaf ik dan ook maar al te graag. In dit geval betekende dat hij het liefste op mij wilde slapen op bepaalde momenten. En eerlijk gezegd, ik heb er stiekem van genoten. Het was een zeldzaam moment dat hij weer rustig in mijn armen lag en zich helemaal kon ontspannen. Ik besefte ook hoe groot hij alweer is geworden. En die paar uurtjes minder slaap? Die nam ik voor lief.

Het is niet erg om mee te gaan in het ritme van je kindje

Vooral bij ziekte is het belangrijk om mee te bewegen in het ritme van je kindje. Kinderen hebben dan vaak behoefte aan meer comfort en nabijheid. In plaats van krampachtig vast te houden aan vaste slaappatronen, kan het nodig zijn om flexibel te zijn en je aan te passen aan de behoeften van je kindje. Door je kindje de ruimte te geven om te slapen wanneer het nodig is, zal je kindje zich ook sneller beter voelen.

Zeker bij een stevige slaapbasis kun je prima afwijken

Een stevige slaapbasis legt de fundering voor gezonde slaapgewoonten. Dit betekent dat kinderen de vaardigheid ontwikkelen om zelfstandig in slaap te vallen en een regelmatig slaappatroon te hebben. Deze basis is belangrijk omdat het helpt bij hoe kindjes zich voelen en ontwikkelen. Ze zijn ontspannen, uitgerust en er is ook steeds ruimte om alle ontwikkelingen te verwerken. Het geeft kinderen, en ouders, de handvatten om ook in moeilijke tijden, zoals wanneer kindjes ziek zijn, om te gaan met veranderingen in het slaappatroon. Sowieso kan het eerste jaar een uitdaging zijn als het gaat om slapen. Het is een jaar vol uitdagingen met sprongetjes, slaapregressies en allerlei mijlpalen die het slapen in de weg kunnen staan.

Als je kindje weer beter is kun je weer terug naar de basis

Als je merkt dat je kindje weer op aan het knappen is kun je steeds meer terug naar de normale slaaproutine. Probeer de rituelen en ritmes die er waren op te pakken en weer consequenter te worden daarin. Terugkeren naar de vertrouwde slaapgewoonten helpt je kindje om weer in het gebruikelijke ritme te komen. Dit zorgt niet alleen voor een gevoel van veiligheid en stabiliteit, maar bevordert ook een gezond slaappatroon op de lange termijn.

Vind jij het moeilijk om je hart en je kindje te volgen? Ik geef je graag tips

Onzekerheid over wat anderen denken kan ouders soms belemmeren om keuzes te maken die in het belang zijn van hun kinderen. Als je je situatie wilt bespreken en advies wilt over het slaapgedrag van je kindje, sta ik klaar voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen brengen we de situatie in kaart en denk ik met je mee, want ieder kind is uniek en verdient een slaapaanpak die past bij zijn of haar behoeften. Daar sta ik als officiële Droomritme coach voor.

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer