Vraag & Antwoord
Is het erg als mijn kindje minder slaapt dan gemiddeld?

Heel vaak spreek ik ouders die bang zijn dat ze het verkeerd doen. Omdat hun kindje niet helemaal binnen de ‘lijntjes’ slaapt. Soms slapen ze te veel. Soms slapen ze te weinig. Soms slapen ze op andere tijden dat ‘zou moeten’. En altijd zie ik dan een bezorgde ouder die zich afvraagt of het dan wel goed is. En dit vind ik zo jammer om te zien. En heel vaak ook onnodig. Zo kreeg ik pas ook de vraag of het erg is als een kindje van 10 maanden eerder uit bed gehaald wordt omdat het niet anders kan in verband met de werktijden van de ouders. De vraag en bezorgdheid van de ouders triggerde iets bij mij.

Overal waar je wilt kun je adviezen vinden over wat de bedoeling is

Soms weet je als ouder niet meer wat je moet doen. Je wilt het beste voor je kindje. Je wilt doen wat verstandig is. Je wit je kindje het maximale geven. En daar doe je je uiterste best voor. Alleen het vervelende is dat je overal waar je maar wilt (of niet wilt) advies vindt. Overal zijn adviezen, tips, trucs en handvatten te geven. Dat kan superfijn zijn. Maar het lijkt soms wel alsof het nooit een 100 % match oplevert. Sterker nog; op de ene website zie je dat je iets absoluut nooit moet toepassen, maar op volgens de volgende website is dat nou juist DE oplossing. En dan wordt er verwacht dat jij als ouders wel weet wat je nou moet doen.

Er zijn meerder wegen die naar Rome leiden

Het lastige is dat geen enkel kindje precies gelijk is aan een ander. Dat betekent ook dat de oplossing voor het ene kindje niet automatisch ook de oplossing is voor alle kindjes. Ik kijk daarom altijd naar het totaalplaatje. En ik ga kijken wat past bij jou en bij jouw kindje. Alleen door die 2 te combineren ontstaat er een match. Ik kan namelijk hele goede adviezen geven, maar als ouders daar niet achterstaan wordt het wel heel moeilijk om tot een resultaat te komen. En het moet natuurlijk ook passen en werken voor het kindje. Iets doen wat niet goed lukt of niet goed voelt zal ook nooit goed uitpakken.

Waarom willen we zo graag dat ons kindje volgens het gemiddelde slaapt?

Als ik ouders spreek met zulke vragen probeer ik altijd te achterhalen wat er achter die vragen zit. Ik hoop altijd maar dat het niet zo is dat die lieve ouders zich schuldig voelen omdat ze hun kindje niet geven wat ‘hoort’. Want zo simpel is het niet. Ik kijk namelijk niet alleen naar de theorie en kennis die ik heb opgedaan als professional. Maar ik kijk ook naar het kindje. Hoe gaat het daarmee? Zijn er redenen om aan te nemen dat het kindje niet tevreden is? Is het kindje extreem huilerig of hangerig? Hoe gaat het eten en slapen voor de rest? Zijn er problemen op de dagen dat een kindje minder slaapt of anders slaapt? Kijkend naar het totaal plaatje kun je pas een conclusie trekken. En dus ook bepalen of iets verstandig is of dat een aanpassing handig is.

Gemiddeldes zijn precies wat het zijn; gemiddeldes

In Nederland gaan wij nogal goed op gemiddeldes. Zorgen dat je niet uitschiet voelt als de veilige weg en zoals het hoort. Maar gemiddeldes zijn er niet zomaar. Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar heel veel dingen. Ook naar slaap en baby’s. En uit al die onderzoeken komen cijfers. Bijvoorbeeld hoeveel kindjes gemiddeld slapen. Maar zoals je weet zijn kindjes geen robots. En een gemiddelde ontstaat alleen door verschillende (en dus afwijkende) getallen die er boven én er onder zitten. Het complete plaatje maakt dat je een conclusie kunt trekken of iets misschien minder handig is.

Voor kindjes van 10 maanden is 11 uur slapen in de nacht passend

Mijn ervaring is dat kindjes van 10 maanden zo’n 11 uur slaap zouden mogen maken ’s nachts. Soms zijn er kindjes die al klokje rond slapen, maar er zijn ook genoeg kindjes die dat dus nog niet doen. De vraag is dan vooral hoe verloopt die nacht. En wat is ervoor nodig om een kindje weer verder te laten slapen. Maar zeker zo belangrijk als het aantal uren dat een kindje ’s nachts slaapt is het aantal uur dat er overdag wordt geslapen. Een kindje wat je eerder uit bed moet halen omdat je weg moet heeft overdag waarschijnlijk een extra dutje nodig. Mijn tip is dan eigenlijk altijd; biedt dat extra dutje zeker aan. Anders krijg je vaak grotere problemen. Het kan dus ook in zo’n geval zijn dat je kindje niet alle dagen hetzelfde schema heeft. En zolang niemand daar last van heeft is dat gewoon helemaal oké. Gedurende het eerste levensjaar ondergaat je kindje ook regelmatig veranderingen. In het artikel ‘Slaapregressies; het wat en hoe gedurende het eerste jaar van je baby’ leg ik je uit wat je gedurende het eerste jaar kan verwachten.

Loop jij tegen een issue aan kijk ik graag met je mee

Heb jij nou ook een slaapvraag en ben jij benieuwd of ik je daar iets over kan uitleggen? Stuur mij vooral even een berichtje en ik kijk graag met je mee. Laten we namelijk vooral geen problemen maken die er niet zijn, de wereld is al ingewikkeld genoeg. 

Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer