Oké je was je er misschien wel van bewust dat je leven zou gaan veranderen als je ouder werd. Maar je had je er nou niet bepaald bij voorgesteld dat je als levend matras gebruikt zou worden. Jouw kindje lijkt namelijk maar op 1 plek te willen slapen. Op jou. Niet in de buurt of zelfs naast jou. Nee op jou. Altijd. Dat is best intens en zo had je je het niet helemaal voorgesteld.
Hoe zou jij je voelen?
Stel je voor dat je uit je vertrouwde omgeving wordt gehaald. Ineens. Zonder aankondiging. En alles wat je kent is weg. Je bent gewoon helemaal alleen. En je hebt het koud. Je voelt je gek. Je hele omgeving is 180 graden anders dan wat je kent. How would you feel? Je snapt misschien wel waar ik naar toe wil. Je kindje heeft dit eigenlijk ook meegemaakt. Immers voor zo’n 9 maanden zat je kindje heerlijk warm in de baarmoeder. Lekker in een eigen bubbel. Geluid klonk anders. Voedingsstoffen waren anders. Er waren geen luiers en ga zo maar door. En ineens is dat voorbij.
Je mag prima aan de behoefte van kindje voldoen
Je kindje heeft veel behoefte aan geborgenheid. Warmte en nabijheid. Vaak hoort je kindje dan ook je hartslag wat hartstikke herkenbaar is van de periode dat je kindje in de baarmoeder zat. Niet gek dat op jouw borst dus 1 van de favoriete plekjes is van je kindje om te slapen. Vooral in het begin is het ook prima om er aan toe te geven.
Als het niet meer goed voelt is het tijd voor actie
Wat je in de gaten wil houden en wil voorkomen is dat ‘op jou’ de enige slaapplek wordt die je kindje kent. Is dit al een probleem als je kindje 2 weken oud is? Nee. Is het een probleem als je kindje een maand of 3 of 4 oud is? Tja wat is een probleem? Pas als het voor jou als ouder niet meer goed voelt is het een probleem. Doe tot die tijd vooral wat voor jullie goed voelt. Uiteraard is het wel belangrijk om de richtlijnen van Veilig Slapen in de gaten te houden.
Stap voor stap kun je het slapen aanpakken
Komt voor jou als ouder het moment dat het toch wel heel fijn is als je kindje niet meer alleen op jou wil slapen? Dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt ‘maar HOE DAN?!’. Verwacht daarin niet meteen een vlekkeloze overgang. Zeker als je kindje al wat langer gewend is om enkel bij jou te slapen kun je je voorstellen dat je kindje ook weer moet wennen aan de overgang naar een nieuwe omgeving. Je gaat dit dan ook stap voor stap aanpakken. Dit hoeft niet binnen een week geregeld te zijn. Vaak is dat ook niet haalbaar. Door je daar op in te stellen voorkom je bij jezelf aardig wat frustraties en onzekerheden.
De wandelwagen kan je helpen om te werken aan het slapen in eigen bedje
Een goed hulpmiddel om de overgang naar het bedje te starten is de wandelwagen. Het is dan wel handig als je in het begin ook gaat wandelen. Het zijn namelijk nou juist de bewegingen die je kindje kunnen helpen gemakkelijker de weg naar dromenland te vinden. Probeer je kindje steeds net iets wakkerder in de wandelwagen te leggen en start daarna meteen met het wandelen. Je wilt namelijk dat je kindje een beetje rozig is en dan toch nog het laatste stukje zelfstandig doet. De bewegingen van de wandelwagen helpen daarbij.
Het is de bedoeling dat je steeds verder af gaat bouwen
In het begin is het wellicht nodig om een hele slaapcyclus te wandelen. Maar je gaat proberen dat steeds net wat korter te maken. En dus steeds net iets eerder te stoppen met wandelen. Gaat dat goed én lukt het uiteindelijk zonder wandelen, dan kun je kijken wat er gebeurt als je je kindje direct in zijn bedje legt. Misschien moet je in het begin wel aanwezig blijven. Fysiek door bijvoorbeeld een hand op het buikje te leggen of gewoon aanwezig door wat geluid te maken, te fluisteren of zacht te zingen. Is deze stap te groot, dan kun je ook proberen om de wandelwagenbak in het bedje te zetten. Zo bouw je dan stap voor stap de hulp af.
Probeer te vertrouwen op jezelf en je kindje
Vind je het lastig om te bepalen wanneer het tijd is om af te bouwen? Of weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Bij One Two Dream kijken ik graag met je mee. Het is fijn om ondersteunt te worden als je niet helemaal zeker bent. Want het is wel handig om met (zelf)vertrouwen aan de slag te gaan. Je kindje zal dit aanvoelen en nodig hebben. Bij vragen of hulp nodig ik je vooral uit om mij een berichtje te sturen. Ik denk graag met je mee.