Kinderslaapcoach voor baby's en peuters - OneTwoDream.nl
Vraag & Antwoord
Hoe kan ik de speen afbouwen?

Heeft jouw kindje een speen? En merk je dat je kindje er, zacht uitgedrukt, nogal aan gehecht is? Ik kan me voorstellen dat het zweet je dan al uitbreekt bij de gedachte dat die ook een keer weg moet. En dat je je afvraagt hoe je dat gaat overleven en aan moet pakken. Waar doe je verstandig aan?

Is het een probleem als jouw kindje een speen heeft?

Een speen is voor kindjes niet heel ongebruikelijk. Een speen heeft ook meerdere effecten en kan ook heel helpend zijn. Het werkt kalmerend en troostend en kan ook een fijne slaapassociatie zijn. Ik ben dan ook zeker geen tegenstander van een speen. Maar er zijn wel situaties waarin het niet zo handig is dat je kindje zo afhankelijk is van de speen. Bijvoorbeeld omdat de speen het slapen in de weg zit. Als je kindje wakker wordt zodra een speen uit valt of standaard na 30 of 45 minuten en niet verder kan slapen. Of als je kindje een speen nodig heeft om in slaap te vallen, maar deze zelf nog niet kan bedienen. In dat soort gevallen is het sowieso verstandig om te overwegen hoe je hier mee om wilt gaan. Uiteraard komt er ook een leeftijd waarop het voor de ontwikkeling van het gebit beter is om te stoppen met het gebruik van een speen.

De behoefte aan een speen is ook leeftijdsgebonden

Bij baby’s is er een natuurlijke zuigbehoefte. En zeker kindjes die flesvoeding krijgen zijn niet altijd verzadigd als het gaat om de zuigbehoefte na een flesje. In zo’n geval kan een speen tegemoet komen aan de behoefte. Ook bij newborns die heel onrustig zijn kan een speen een kalmerend effect hebben. Helemaal niets mis mee om je kindje in die behoefte tegemoet te komen. Vaak zien we bij oudere kindjes niet zo zeer dat er nog een nadrukkelijke zuigbehoefte is, maar is het meer een gewenning waarbij het lastig is om daar zomaar afscheid van te nemen. Ook dan kan een speen een troostend effect hebben. Of het is een (positieve) slaapassociatie. Zeker als kindjes het zelf kunnen bedienen en de speen alleen bij het slapen krijgen hoeft dat geen probleem te zijn.

Meerdere wegen leiden naar Rome als het gaat om afbouwen van de speen

Maar er komt een moment dat je toch van die speen af wilt. Dit kan dus zijn omdat je merkt dat het beter is voor de mondontwikkeling. Maar het kan ook zijn dat je merkt dat de speen het slapen in de weg staat. Omdat je kindje bijvoorbeeld direct wakker is als een speen uitvalt. Of dat je kindje geen lange dutjes kan doen. In dat soort gevallen is het verstandig om aan de slag te gaan met het afbouwen van de speen. Maar hoe doe je dat nou? Dat heeft ook te maken met persoonlijke voorkeur. Je kunt ervoor kiezen om er 1 keer mee te stoppen. Dat is een snelle en over het algemeen effectieve manier, maar is soms ook een pittige methode. Je kunt er ook voor kiezen om je kindje te leren hoe hij zelf de speen kan bedienen en dus niet langer van jou afhankelijk is. Of je gaat voor een tussenweg en je bouwt het stapsgewijs af. Zo zie je dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Als slaapcoach ga ik altijd met ouders in gesprek om de verschillende opties te bespreken. Wat zijn de voor- en nadelen en hoe ga je daarmee om. Op die manier weet je ook zeker dat je een keuze maakt die past bij jullie.

Stick to the plan

Wat wel heel belangrijk is, na een weloverwegen keuze, vasthouden. Doorzetten. Helaas is dat niet altijd gemakkelijk. Meer dan eens sta je waarschijnlijk op het punt van opgeven, maar weet ook dat je dan alle moeite voor niets hebt gedaan. En daarnaast geef je ook een ‘verkeerde’ boodschap af aan je kindje; huil of dram maar lang genoeg, uiteindelijk geef ik wel toe. Helaas is ‘ouder zijn’ geen parttimejob. Je bent dat eigenlijk altijd, non-stop. Om die reden adviseer ik ouders altijd; kies wat goed voelt. Dat zorgt er namelijk voor dat je het ook gemakkelijker vol kunt houden. En dat is wel een belangrijk onderdeel om het te laten slapen.

Wil jij sparren over wat bij jullie past als het gaat om afbouwen van de speen?

Vraag jij je af wat voor jullie situatie het verstandigste is? Of je überhaupt van de speen af moet of dat het gewoon kan blijven? Wil jij eens samen sparren over de mogelijkheden om te ontdekken wat bij jullie past? Stuur me vooral een berichtje. Samen kunnen we vast en zeker tot een aanpak komen die bij jullie past.

In dit artikel:
Deel dit bericht
Zoeken
Navigeer